Rietumvalstis: Krimas referendums nebija likumīgs (120)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Svētdien Krimā notikušais referendums par Ukrainai piederošās pussalas turpmāko statusu, kurā saskaņā ar provizoriskiem rezultātiem vairāk nekā 95% balsotāju atbalstījuši pievienošanos Krievijai, bijis nelikumīgs, norādījušas vairākas rietumvalstis.

ASV prezidents Baraks Obama telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu paziņojis, ka starptautiskā kopiena nekad neatzīs Krimas «referenduma» rezultātus, jo tas sarīkots, pārkāpjot Ukrainas konstitūciju un Krievijas militārās intervences apstākļos.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs norādījis, ka Krievijas rīcībai, kas «met izaicinājumu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai», var būt ekonomiskas un politiskas sekas.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons aicinājis Maskavu sākt dialogu ar Ukrainu un risināt krīzi starptautiskās likumdošanas ietvaros.

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss tviterī norāda, ka Krievijai jāapzinās sava īpašā atbildība kā ANO Drošības padomes pastāvīgajai loceklei, bet referendums Krimā ir pretrunā ar Ukrainas konstitūciju un «vēl jo nelikumīgāks tādēļ, ka notiek Krievijas okupācijas spēku draudu ietekmē».

Viņš aicinājis Krieviju nekavējoties spert soļus, kas ļautu izvairīties no nevajadzīgas un bīstamas spriedzes eskalācijas Ukrainā.

Itālijas ārlietu ministre Federika Mogerīni norādījusi, ka viņas valsts Krimas referendumu uzskata par neleģitīmu, tomēr domā, ka vēl ir iespējams problēmas risinājums diplomātiskā ceļā, ieskaitot Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāju misiju, bet atbildes soļi tagad jāsper Maskavai.

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans uzsvēris, ka Ankara «saredz Ukrainu vienotu un neatkarīgu un neatbalsta ārēju spēku iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās», vienlaikus iestājoties par Krimas krīzes risinājumu ar mierīgām metodēm.

Šādu viedokli viņš paudis pēc tikšanās ar bijušo Krimas tatāru tautas padomes Medžlisa priekšsēdētāju Mustafu Džemiļevu, vēlreiz paužot gatavību maksimāli palīdzēt Krimas tatāru tautai, ja uz to tiks izdarīts kaut kāds spiediens.

Komentāri (120)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu