Rīga izvēlas dārgāko apbedītāju firmu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa/LETA

27.jūlijā noslēdzās Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta, kuru vada Anatolijs Aļeksejenko (LPP/LC), rīkotais iepirkums «Rīgas pilsētas bezpiederīgo mirušo apbedīšana», kurā kā galvenais pretendenta izvēles kritērijs bija minēta zemākā pakalpojuma cena, bet uzvarēja uzņēmums «In Memoriam», kura piedāvātā cena bija visaugstākā.

Dīvaini arī tas, ka šādā iepirkumā ir prasība pēc klienta rakstiskām atsauksmēm par iepriekšējos trijos gados veiktajiem pakalpojumiem. Prasīt atsauksmes no mirušajiem ir neloģiski, bet no piederīgajiem – neētiski. Protams, iepirkuma komisijai tas ļauj ērtāk atbrīvoties no nevēlamajiem konkursa pretendentiem, kā notika šajā iepirkumā, kur no četriem pretendentiem trīs atzina par neatbilstošiem to pašu minēto atsauksmju neesamības dēļ.

Šobrīd ar apbedīšanas procesu saistītās darbības nosaka dažādi Ministru kabineta noteikumi, bet nav kopēja likumdošanas akta, un tas rada nekārtības. Jau sešus gadus Saeimā bez izskatīšanas ir iestrēdzis Apbedīšanas likums, bet masu medijos ik pa laikam izskan šaušalīgas ziņas par to, kā apbedītāju firmu cīņa par klientiem robežojas ar noziedzību – tiek maksāts ārstiem, policistiem par informāciju un par ieteikumiem izmantot konkrētu apbedīšanas firmu.

Rīgā ar apbedīšanas biznesu nodarbojas 45 firmas. Salīdzinājumam Viļņā – 6, bet Maskavā – 12. Cīņa par klientiem saasinās, un apbedīšanas pakalpojuma biznesā konkurenti mēdz izmantot arvien apšaubāmākas metodes un arī pašvaldības rīkotie iepirkumu konkursi neraisa uzticību, kā tas notika iepirkumā, kurā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta vadītājs bija gatavs uzticēt kapu rakšanu Rīgas pilsētā uzņēmumam SIA «Svece un lāpstas», kurš tika reģistrēts tikai dažas dienas pirms iepirkuma izsludināšanas. Cik tālu tā iesim?

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu