Rīgā koncertēs ģitārspēles ģēnijs Antonio Forcione

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Kongresu namā 2.jūlijā festivālā «Rīgas Ritmi 2010» ar soloprogrammu uzstāsies ģitārists un komponists Antonio Forcione.

Savos koncertos mākslinieks ne vien demonstrē virtuozu ģitārspēli, bet spēj to apvienot arī ar dažādiem šova un komiskiem elementiem. Forcione karjera aizsākās jau tālajā 1983.gadā, un kopš tā laika viņš piedalījies desmitiem albumu tapšanā.
 
Saukts par akustiskās ģitāras «Džimiju Hendriksu», Antonio Forcione ir viens no apdāvinātākajiem un izdomas bagātākajiem Eiropas jauno laiku mūzikas izpildītājiem. Viņš lauzis vispārpieņemtos priekšstatus par ģitārspēli kā džeza, tā arī spāņu, afrikāņu, brazīliešu mūzikas un improvizāciju jomā. Māksliniecisks, dedzīgs un jaunām, radošām idejām bagāts - Antonio Forcione dēvēts par patiesi izcilu mākslinieku. Kā radoša personība viņš vienmēr ir neparedzams, viņa mūzika un sniegums - izsmalcināti, humora un kaislību pārpilni.

2001.gadā Forcione Edinburgas festivālā ieguva «Best Spirit of the Fringe Award», 2009.gadā atzīts par gada mūziķi Itālijā - šie ir vien daži viņa sasniegto mūzikas virsotņu tituli.

Ģitārists dzimis Itālijā, nelielā ciematā Adrijas jūras krastos. Pirmo uzmanību savam talantam viņš piesaista jau 13 gadu vecumā, dodoties koncertturnejā ar savu grupu, kurā darbojās kā ģitārists, bundzinieks un mandolīnas spēlētājs. Viņš ieguvis Ankonas Mākslas institūta diplomu mākslā un tēlniecībā, studējis mūziku un mīma mākslu Romā. 1983.gadā lielākas iedvesmas meklējumos Forcione pārceļas uz Londonu. Kopš tā laika viņš uzstājies neskaitāmos mūzikas festivālos un teātros visā pasaulē, arī ASV, Kanādā, Karību valstīs, Turcijā, Libānā un visā Eiropā, sevišķi Francijā, Vācijā, Šveicē, Austrijā un Lielbritānijā.

«Kad Antonio Forcione spēlē ģitāru, viņš kļūst par trim personām: Antonio – garīgais, Antonio – mentālais un Antonio – ķermeniskais. Viņš pārvalda savu instrumentu tā, kā patiešām nespētu neviens cits. Vērot šā vīra ģitārspēli ir gluži kā redzēt Dantes dzeju atdzīvojamies tieši jums acu priekšā. Visa cilvēka emociju gamma - smiekli, neprāts, sāpes, mīlestība un ekstāze - uzstāšanās laikā virmo ap viņu, no pirkstu galiem, līdz papēžiem,» par mākslinieku raksta komiķis, rakstnieks un aktieris Ouens O’Nīls (Owen O’Neill).

«Vien daži akustiskās ģitāras meistari ar Antonio Forcione var mēroties spēkos virtuoza mākslā, bet vēl mazāk var sacensties ar viņu kā komponistu. Viņš mūziku raksta ar skaidru mērķa apziņu, katrs viņa sacerētais skaņdarbs atbilst savam atšķirīgam raksturam,» par Forcione raksta «Grammy» balvas laureāts, producents, izdevējs un pasniedzējs Čārlzs Aleksandrs (Charles Alexander).

«Pēc 100 gadu ilgās ģitārspēles vēstures, vai tiešām palicis kas tāds, ko šajā mākslā vēl atklāt? Forcione skaidri pierādījis, ka ir gan. Viņš neapmierinās vien ar ģitārspēles ģēnija titulu, viņš savus priekšnesumus apvieno ar nepieredzēti spēcīgiem komēdijas elementiem. Šis slavenais mūziķis mainījis to, kā mēs mūsdienās raugāmies uz «pieticīgās» akustiskās ģitāras iespējām,» tik slavinošus vārdus mūziķim veltījusi prestižā britu mūzikas vietne «Three Weeks».

Pirmo reizi viņa koncerts Latvijā notika 2004.gadā. Ņemot vērā klausītāju lūgumus, festivāla «Rīgas Ritmi» organizatori slaveno ģitāristu uz Rīgu uzaicinājuši atkārtoti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu