Rīgā notiks latviešu izcelsmes somu režisora Teuvo Tulio filmu nedēļa (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atzīmējot latviešu (latgaliešu) izcelsmes somu kino režisora Teuvo Tulio (īstajā vārdā Teodora Tugaja, 1912-2000 ) simtgadi, kinoteātrī «Splendid Palace» no 1. līdz 6.novembrim notiks Teuvo Tulio filmu nedēļa «Fedja. Teodors. Tulio». Tā tiks atklāta ar Kristīnes Želves dokumentālās filmas «Fedja» pirmizrādi un filmu nedēļas laikā varēs noskatīties piecas Teuvo Tulio režisētās melodrāmas.

«Fedja. Teodors. Tulio» būs pirmā plašākā Tulio filmu retrospektīva Latvijā, tajā iekļautās filmas veidotas laikaposmā no 1938.-1947.gadam un šobrīd tiek uzskatītas par somu kino klasikas pērlēm. Pateicoties Somijas Kino arhīva atbalstam, visas Tulio filmas tiks demonstrētas no oriģinālām 35 mm kino kopijām. Savukārt Kristīnes Želves dokumentālā filma «Fedja» tapusi Anša Epnera studijā AVE, sadarbībā ar Somijas studiju Kinoproduction Oy, un stāsta par Latgales puišeļa Fedjas pārtapšanu par savdabīgo un noslēpumaino somu melodrāmas meistaru Teuvo Tulio.

Teuvo Tulio jeb Teodors Tugajs dzimis un pirmos desmit savas dzīves gadus pavadījis Latvijā - Rēzeknes rajona Ilzeskalnā (tolaik - Makašānos). Tulio dzīve un daiļrade ir spilgta, noslēpumu, leģendu un pretrunu pilna - 10 gadu vecumā pārceļas uz dzīvi Somijā pie mātes, latgaliešu dejotājas; savu kino karjeru sāk kā mēmā kino aktieris, iemantodams apzīmējumu «somu Valentīno», 30.- 40.gados kļūst par atzītu melodrāmu režisoru, līdz 60.-70. krīt kritikas un cenzūras nežēlastībā un visbeidzot - arī publikas un kino profesionāļu aizmirstībā. Tikai pēc Tulio nāves notiek pilnīga Tulio daiļrades mantojuma pārvērtēšana un atdzimšana - šobrīd Tulio jutekliskās un spilgtās melodrāmas atzītas par Somijas kino vēstures klasiku, bet kino gardēžu aprindās Tulio iematojis savdabīgu kulta režisora statusu. Savā simtgades gadā Teuvo Tulio ar filmu skati «Fedja. Teodors. Tulio» palēnām atgriežas Dzimtenē.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu