Rīgas 2012.gada balvu arhitektūrā saņem Rīgas biržas atjaunotāji (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālēns/LETA

Rīgas 2012.gada balva arhitektūrā šodien pasniegta SIA «Rīgas arhitektoniskās izpētes grupa» un projekta galvenajai arhitektei Liesmai Markovai par Rīgas biržas atjaunošanu, aģentūra LETA uzzināja Rīgas pilsētas arhitekta birojā.

Rīgas 2012.gada balva arhitektūrā par Rīgas biržas atjaunošanu šodien pasniegta arī SIA «Rīgas arhitektoniskās izpētes grupa» arhitektes palīdzei Tatjanai Toropovai un arhitektei Aigai Rozentālei.

Latvijas Būvinženieru savienības valdes loceklis Aldis Grasmanis, vērtējot projektu, norādīja, ka Mākslas muzeja «Rīgas birža» ēkas projekts un ēkas restaurācijas process nav bijis vienkāršs uzdevums.

«Pirmkārt, bija jāpielāgo esošā ēka muzeja vajadzībām, lai tā būtu funkcionāla ēka, un vienlaikus jāsaglabā vērtības, kas ir vēsturiski bijušas jau no tās uzcelšanas laika. Tas ir ļoti veiksmīgi izdarīts augstā līmenī, ieliekot jaunas tehnoloģijas. Šī ir Baltijas valstīs pirmā muzeja ēka, kura ir izveidota tik augstā līmenī, nodrošinot visas mūsdienu prasībām atbilstošas vajadzības muzeja ekspluatācijai, kas pieļauj arī organizēt augsta līmeņa ārzemju izstādes Rīgā,» norādīja eksperts.

Vienlaikus ar galveno balvu Rīgas pilsētas arhitekta biroja vadītājs Gvido Princis šodien pasniedza arī septiņus atzinības rakstus dažādiem arhitektūras projektiem par izcilību konkrētos jautājumos. Atzinību tradicionāli saņēma Rīgas Austrumu izpilddirekcija par konsekvenci publiskās ārtelpas labiekārtošanā pie Daugavas.

Rīgas evaņģēliski luteriskajai draudzei tika izteikta atzinība par atklātību attieksmē pret mūsdienīgu draudzes nama veidošanu Torņakalna ielā.

Gan mākslas muzeja «Rīgas birža» birojs, gan SIA «Arhitektoniskās izpētes grupa» saņēma atzinību par sekmīgu savstarpēju sadarbību Rīgas biržas atjaunošanā.

Pāvula Jurjāna mūzikas skola un Rīgas domes Īpašuma departaments tika sumināts par konsekvenci un sadarbību kvalitatīvas vides veidošanā, izbūvējot koka estrādi skolas pagalmā.

Uzņēmumam «Krāsu serviss» un arhitektu birojam «1+1» tika izteikta atzinība par radošu sadarbību angāra pārveidošanā krāsu veikala un konsultāciju centra vajadzībām.

Arhitekts Ingurds Lazdiņš saņēma atzinību par lietpratību un dedzīgumu televīzijas un sakaru retranslācijas torņa projekta īstenošanā.

Savukārt Rīgas Ukraiņu vidusskolai un Īpašuma departamentam tika izteikta atzinība par konsekvenci un sadarbību kvalitatīvas pilsētvides veidošanā, rekonstruējot un restaurējot skolas ēku.

Princis norādīja, ka projektu vērtēšanas gaitā žūrijas eksperti veidojuši diskusijas gan birojā, gan devušies uz objektiem, pārrunājuši darbu ar pasūtītājiem un autoriem, tādējādi iegūstot vērtīgu informāciju par projektiem.

«Eksperti diskusijās un apmeklējumu reizēs interesējās par to un pārdomāja, cik caurskatāma un veiksmīga ir bijusi objekta arhitektūras procesā iesaistīto pušu, attīstītāju, arhitektu un klientu sadarbība. Mēs iedziļinājāmies aspektos, kas liecina par to, kāda bijusi projekta sākotnēji un kādi ir objekta pašreizējie ekspluatācijas izdevumi. Mēs interesējāmies par to, cik lielā mērā energoefektivitāte un bioloģiskā daudzveidība ir bijusi formulēta un risināta kā projekta sākotnējie uzdevumi. Mēģinājām sajust objekta iekšējo klimatu un sajust, kāds ir tā pienesums apkārtējā vidē,» skaidroja Princis.

Oktobra pirmā pirmdiena pēc Starptautiskās Arhitektu savienības iniciatīvas un iedibinātas ilggadējās tradīcijas visā pasaulē tiek atzīmēta kā Pasaules arhitektūras diena. Šogad visā pasaulē arhitektūras nozares profesionāļi to atzīmēs šodien.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu