Rīgas centrā dzīvokļiem koka ēkās pērn cenas augušas par 10% (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede/LETA

Pērn dzīvokļu cenas mazstāvu koka apbūvē Rīgā bija salīdzinoši stabilas, izņemot dzīvokļus koka ēkās Rīgas centrā, kur cenas pieauga vidēji par 10%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Arco Real Estate» 2013.gada tirgus pārskatā.

Pieprasījums pēc šāda veida īpašumiem, īpaši daudzdzīvokļu ēkās, bija pavisam neliels, jo mājas tehniskais stāvoklis, apdares un komunikāciju stāvoklis bija vieni no būtiskākajiem kritērijiem mājokļa izvēlē. Pieprasījums nav būtiski mainījies kopš 2009.gada, kad tas būtiski saruka.

Dzīvokļi renovētā koka apbūvē piedāvājumā parādījās ļoti reti, un cenas šādiem dzīvokļiem ievērojamo renovācijas izmaksu dēļ vērtējamas kā ļoti augstas, norāda «Arco Real Estate». Tuvajā Rīgas centrā, kā arī tuvējā Pārdaugavā viena kvadrātmetra cenas renovētās koka ēkās sasniedza 1300 eiro un vairāk.

Mazstāvu koka apbūves dzīvokļu cenas salīdzinājumā ar mūra ēkām 2013.gadā bija būtiski - brīžiem pat par 50% - zemākas.

Piedāvājumā galvenokārt nonāca nelieli vienistabu 20-25 kvadrātmetrus lieli dzīvokļi (neskaitot centru), kā arī vidēji lieli divistabu dzīvokļi platībā no 35 līdz 45 kvadrātmetriem. Tomēr kopumā 2013.gada beigās piedāvājums dzīvokļiem koka apbūvē bija neliels, ne vairāk kā 10-15% no kopējā piedāvājumu skaita.

«Arco Real Estate» norāda, ka novērota tendence iegādāties dzīvokļus ar mērķi rekonstruēt koka ēkas. Nelielas daudzdzīvokļu ēkas ar zemes gabalu tika rekonstruētas par vienģimenes ēku vai biroja ēku. Koka ēkas ar labu novietojumu un interesantu arhitektūru tika rekonstruētas, lai tajās varētu iekārtot birojus un veikalus, telpas iznomājot nomniekiem, kuriem svarīga bija ēkas augstvērtīgā arhitektūra un oriģinālais dizains.

Pērn, ņemot vērā komerctelpu nomas maksu līmeni un pieprasījumu pēc telpām, interese par šādu ēku renovāciju pastāvēja vienīgi vietās ar augstu komerciālo potenciālu. Koka apbūves renovācija notika Rīgas centrā, Kalnciema ielas rajonā, tuvējā Pārdaugavā, kā arī atsevišķos gadījumos citos Rīgas rajonos.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu