Rīgas Doma dārzā <i>ienāk brieži</i>

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 7.jūnija līdz 8.jūlijam Rīgas Doma baznīcas dārzā ir apskatāma mākslinieces Brigitas Zelčas personālizstāde «Kustība. Migrācija», kas tapusi pateicoties sabiedriskajai kustībai «Mans Doms». Māksliniece uz Domu ir atvedusi briežus, lai tie kā vēstneši un ticības iemiesotāji gan no video instalācijas, gan no ārēji mednieku skatu tornim līdzīgās kanceles sludinātu atgriešanos pie harmoniskākas dzīves.

Projekta aizsākumi meklējami Vecumnieku pagastā, briežu dārzā «Baltie zirgi», kur šī gada ziemā māksliniece veidoja savdabīgu ģeometrisku objektu sēriju, paredzētu briežu mielastam. Savukārt pašlaik Doma dārzā māksliniece ar dažādu mākslas mediju starpniecību stāsta par «meža atgriešanos pilsētā». Meža, pilsētas un briežu savstarpējā mijiedarbe tiek izspēlēta tā, lai liktu aizdomāties par mūsu brīvības patiesajām robežām, kuras nomāc cilvēku ikdienas pašradītie dzīves stila un uzskatu rāmji. Izstādes ideju un noskaņu palīdz saprast un izbaudīt ne tikai mednieku skatu tornis un video, bet arī skaņu instalācija, kurā klausoties rodas sajūta par meža klātesamību pilsētā.

Mākslinieces radošo veikumu raksturo gluži vai pētnieciska interese par jau radītām zīmēm, simboliem un formām, lai tos paņemtu un transformētu dažādos mūsdienīgos materiālos un mākslas medijos, un pielāgotu 21.gadsimta laiktelpai. Plašākai publikai Brigitas Zelča ir pazīstama gan pateicoties Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja suvenīru līnijai BB, kas tika realizēta sadarbojoties ar dizaineru Kristapu Grundšteinu, gan savam bakalaura darbam «Villendorfas Venēra 21.gadsimts» (2010, LMA), kas pretendēja uz Dienas Gada balvu kultūrā 2010 un šobrīd ir apskatāms publiskajā telpā pretī Latvijas Mākslas akadēmijas galvenajai ieejai.

Par sabiedrisko kustību «Mans Doms»: Sabiedriskā kustība «Mans Doms» ir Rīgas Doma un biedrības «Ascendum» ilgtermiņa sadarbības projekts, kas pievēršas Doma katedrāles sabiedriskās nozīmes aktualizēšanā. Tā ietvaros plānota virkne nozīmīgu kultūras pasākumu - koncerti, izstādes un citas aktivitātes visu vecumu auditorijai Rīgas Domā un Doma dārzā.

Par biedrību «Ascendum»: Biedrība «Ascendum» ir sabiedriska organizācija, kas rosina un finansiāli atbalsta Latvijas sabiedriskās domas izaugsmi, veicinot tās iniciatīvas un procesus, kuros izpaužas attīstība un virzība uz augšu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu