Rīgas maģistrālās ielas atslogos no brauktuves malās stāvošiem auto (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lai Rīgas maģistrālās ielas atslogotu no brauktuves malās stāvošiem transportlīdzekļiem, Rīgas domes Satiksmes departaments plāno aizliegt apstāties un stāvēt uz Baložu, Slokas un Daugavgrīvas ielām Pārdaugavā, aģentūrai LETA pastāstīja departamenta pārstāve Una Ahuna-Ozola.

Tuvāko divu līdz trīs mēnešu laikā tiks aizliegts apstāties un stāvēt arī Baložu ielas posmā no Kapseļu līdz Kalnciema ielai.

Lēmumu par «Apstāties un stāvēt aizliegts» ceļa zīmes nepieciešamību pieņem Satiksmes departamenta konsultatīvā padome «Par satiksmes koordināciju Rīgā», kurā piedalās pārstāvji no Valsts Policijas, VAS «Ceļu satiksmes drošības direkcija», VAS «Latvijas Valsts ceļi», SIA «Rīgas Satiksme» un citas iestādes.

Kaut arī lēmumi tiek pieņemti, izvērtējot saņemtās sūdzības un satiksmes drošības apsvērumus, par šiem lēmumiem departaments mēdz saņemt sūdzības, jo iedzīvotāji pie ierobežojumiem nav pieraduši un pauž neapmierinātību, ja automašīnai jāmeklē cita stāvvieta.

Ahuna-Ozola pastāstīja, ka šā gada 13.jūlijā padomes dalībnieki atbalstīja ceļa zīmju «Apstāties aizliegts» ar papildzīmēm «Darbības laiks» no plkst.7 līdz 22» uzstādīšanu Dzirciema ielas posmā no Buļļu ielas līdz Vaidelotes ielai, no Mazās Stacijas ielas līdz Purvu ielai un no Vaidelotes ielas līdz Slokas ielai.

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz «Rīgas Satiksmes» un iedzīvotāju sūdzībām. Saskaņā ar Satiksmes departamenta rīcībā esošo informāciju sabiedriskā un privātā transporta kustībai ielas malā stāvošie transportlīdzekļi traucēja iebraukt sabiedriskā transporta pieturvietas «kabatā», kā dēļ «Rīgas satiksme» saņēma sūdzības no cilvēkiem ar ierobežotām kustību iespējām un māmiņām ar bērnu ratiņiem. Malā stāvošie transportlīdzekļi traucēja arī izbraukt no pieturvietas, tāpēc sabiedriskā transporta vadītājs uzreiz bija spiests pārkārtoties iekšējā braukšanas joslā, kas ir bīstams manevrs satiksmes drošībai. «Jāmin, ka maršruta autobusa garums ir 18 metri pie pieturvietas perona, kā arī tam ir nepieciešama zona gan piebraukšanai, gan izbraukšanai no pieturvietas,» norādīja Ahuna-Ozola.

Šajā Dzirciema ielas posmā pieaudzis arī ar sabiedrisko transportu saistīto ceļu satiksmes negadījumu skaits - 2010.gadā notika pieci negadījumi, 2011.gadā - arī pieci, bet šā gada astoņos mēnešos ir notikuši jau 11 negadījumi. Galvenie iemesli sadursmēm ir intervāla neievērošana, distances neievērošana, uzbraukums stāvošiem transportlīdzekļiem un citi.

Privātajam transportam malā stāvošie transportlīdzekļi traucējuši laikus ieņemt labo malējo stāvokli, lai nogrieztos pa labi uz Slokas ielu, kā arī radījuši sastrēgumu, nogriežoties pa kreisi uz blakus teritorijām, jo pārējie transportlīdzekļi nespēja apbraukt manevra veicēju pa labo pusi.

Satiksmes departamenta pārstāve uzsvēra, ka jau vairākus gadus Rīgas pilsētā tiek īstenota maģistrālo ielu atslogošana no brauktuves malā stāvošiem transportlīdzekļiem, piemēram, no brauktuves malā novietotām automašīnām atbrīvota Aleksandra Čaka iela, Krišjāņa Valdemāra iela, Brīvības iela, Kalnciema iela, Maskavas iela un citas.

Par maģistrālām ielām apdzīvotā vietā uzskata ielas, kas ir ar dominējošu savienošanas funkciju un ar lielu transportlīdzekļu noslodzi, kur prioritāte ir sabiedriskajam transportam, bet tranzīta satiksmei un privātajiem transportlīdzekļiem - pakārtoti.

Konkrētu laiku, kad tiks aizliegts apstāties un stāvēt citās maģistrālās ielās nav iespējams noteikt, jo lēmums tiek pieņemts, ņemot vērā ielas noslodzi un prioritāti sabiedriskajam transportam, ceļu satiksmes negadījumu skaita statistiku stāvošu transportlīdzekļu dēļ, «Rīgas satiksmes» sūdzības par grūtībām iebraukt un izbraukt no pieturvietām, kā arī iedzīvotāju sūdzības un citus iemeslus.

Ahuna atzina, ka apkārtējo ēku iedzīvotājiem vai biroju darbiniekiem šādi lēmumi apgrūtina transportlīdzekļu novietošanu, taču uzsvēra, ka ielas paredzētas netraucētai transportlīdzekļu kustībai. Liedzot iespēju novietot automašīnas, departaments iespēju robežās cenšas piedāvāt alternatīvus risinājumus. Piemēram, šā gada 27.jūlijā Dzirciema ielā posmā pie Jaunsaules ielas par 47% palielināta autostāvvietas ietilpība, samazinot taksometriem paredzēto stāvvietu skaitu.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu