Rīgas Motormuzejā aplūkojami pirmskara BMW motocikli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Rīgas Motormuzejs piedāvā unikālu iespēju  -  vienkopus aplūkot raksturīgākos pirmskara BMW markas motociklus, tai skaitā pirmo sērijveidā izgatavoto BMW motocikla modeli «R32».

BMW (Bayerische Motorenwerke A.G.)  ir viena no tām nedaudzajām firmām, kura ielika pamatus pasaules motociklu būves industrijai. Turklāt tā vēl šodien spēlē vienu no pirmajām vijolēm motociklu ražošanā.

BMW tika izveidota 1917. gadā pārstrukturizējot uzņēmumu «Bayerische Flügzeugwerke», kurš nodarbojās ar avio dzinēju izgatavošanu militārajām lidmašīnām. No tā arī radās populārā BMW emblēma, kura simbolizē propellera griešanos.

Pēc Pirmā pasaules kara beigām Vācijas kara rūpniecība bija pilnībā paralizēta un rūpnīcām nācās meklēt tālākās attīstības ceļus. BMW izlēma pārorientēties uz  motociklu ražošanu, jo personīgā transporta trūkums tolaik Vācijā bija ļoti aktuāls.

20. gadsimta 20-to gadu sākumā tika izstrādāts pirmais BMW motocikla paraugs, kura konstrukcijā ietilpa duplex tipa cauruļu rāmis, perpendikulāri iebūvēts 2-cilindru boxer (opozīt) tipa 4-taktu motors un kardānpārvads. Pirmais sērijveidā izgatavotais BMW - R32 modelis plašākai sabiedrībai tika demonstrēts 1923. gada decembrī Parīzes salonā. Šī modeļa motocikls šobrīd pirmo reizi aplūkojams arī Rīgas Motormuzejā.

Vēl izstādē apskatāmi:
- BMW R12 (1936.g.), viens no izplatītākiem motocikliem II pasaules kara laikā vācu armijā;
- BMW R66 (1938.g.), 30-to gadu ātrākais ielas sporta BMW modelis;
- EMW R35 ( 1955.g. ), Latvijā vispazīstamākais BMW markas viencilindra motocikls u.c.

Lielāko daļu šo unikālo motociklu ir restaurējis Latvijas Antīko automobiļu kluba biedrs Aleksejs Popovs. Pēc ekspres- izstādes, kura ilgs līdz 18. jūlijam, BMW  kolekcija nonāks kāda seno spēkratu kolekcionāra īpašumā Krievijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu