Rīgas pils kopumā apdrošināta par 27,3 miljoniem latu (30)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Rīgas pilij ir divas spēkā esošas apdrošināšanas polises kopsummā par 27,3 miljoniem latu, biznesa portālam «Nozare.lv» sacīja VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) pārstāve Daiga Laukšteina.

VNĪ pagājušā gada 1.augustā noslēgusi apdrošināšanas līgumu ar apdrošināšanas AS «Baltijas Apdrošināšanas nams» par nekustamā īpašuma Rīgā, Pils laukumā 3, jeb Rīgas pils apdrošināšanu 5,4 miljonu latu apmērā. Apdrošināts ir viss nekustamais īpašums, polisē paredzētie riski ir uguns, ūdens, vētra, plūdi, trešo personu nodarītie zaudējumi.

Šī polise ir spēkā līdz šī gada 31.jūlijam, informēja Laukšteina.

«Baltijas Apdrošināšanas nama» valdes loceklis Uģis Ieviņš biznesa portālam «Nozare.lv» detalizētus komentārus par šo apdrošināšanas gadījumu nevarēja sniegt, jo patlaban atrodas ārpus valsts un par ugunsnelaimi uzzinājis no kolēģiem. Tomēr Ieviņš norādīja, ka pašlaik ir pāragri sniegt jebkādu informāciju, jo klients pat vēl nav uzrakstījis zaudējumu pieteikumu. Vaicāts, vai teorētiski pastāv arī kāda iespēja, ka atlīdzību var neizmaksāt, Ieviņš atzīmēja, ka jebkurā līgumā ir sadaļa, kas paredz kādas izņēmuma situācijas, taču konkrētās polises nosacījumus viņš nevarēja komentēt. Ieviņš atzīmēja, ka par šo apdrošināšanas pakalpojumu VNĪ rīkoja konkursu.

Savukārt uz pils rekonstrukcijas būvdarbu laiku pilnsabiedrība «SBRE», ko veido būvfirmas SIA «Skonto būve» un SIA «Re&Re», apdrošinājusi visus ar celtniecību saistītos riskus un materiālus uz visu būvdarbu veikšanas laiku apdrošināšanas AS «BTA Insurance Company» (BTA) par 21,93 miljoniem latu.

Šis apdrošināšanas līgums ir noslēgts pagājušā gada 23.oktobrī, un polise ir spēkā līdz 2015.gada 30.jūnijam, sacīja Laukšteina.

Pēc šonakt notikušā ugunsgrēka apdrošināšanas gadījums attieksies uz abām spēkā esošajām polisēm, piebilda Laukšteina.

«Re&Re» pārstāve Mārīte Straume biznesa portālam «Nozare.lv» apliecināja, ka saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar VNĪ, visi ar būvdarbiem saistītie riski ir apdrošināti, bet apdrošināšanas gadījuma pieteikums apdrošinātājam BTA tiks iesniegts tikai pēc tam, kad būs saņemti ugunsgrēka vietā veiktās ekspertīzes rezultāti.

Kā ziņots, vakar vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko pēc vairāk nekā piecu stundu aktīva darba izdevies lokalizēt ap plkst.4. Nopostīta ap 3200 kvadrātmetrus liela platība.

Vislielāko postu liesmas nodarījušas pils jumtam, jumta konstrukcijām un bēniņiem - šīs ēkas daļas izdegušas 2400 kvadrātmetru platībā. Uguns postījusi arī ceturto jeb augšējo pils korpusa stāvu 600 kvadrātmetru platībā, bet trešajā stāvā izdeguši 200 kvadrātmetri, pastāstīja Šembele.

Ugunsgrēka dzēšanai tika piesaistīti visi VUGD Rīgas reģiona pārvaldes rīcībā esošie resursi, palīgā devās arī ugunsdzēsēji no Jūrmalas. Uz notikuma vietu tika norīkots Rīgas brīvostas velkonis. Dzēšanas darbu laikā radās problēmas ar ūdens ņemšanu, bez tam pievīla arī ugunsdzēsēju vecā un nokalpojusī tehnika. Viens VUGD darbinieks, strādājot pilī, saindējās ar degšanas produktiem. Citi cilvēki ugunsgrēkā necieta.

Kā ziņots, Rīgas pils patlaban tiek remontēta, tikmēr Valsts prezidenta kanceleja ir pārcelta uz Melngalvju namu. Rekonstrukcijas un restaurācijas darbu pirmo kārtu veic pilnsabiedrība «SBRE», kas ir būvniecības kompāniju «Re&Re» un «Skonto būve» apvienība. Tehniskā projekta autors ir pilnsabiedrība «Pils Projekts», bet galvenais arhitekts - Artūrs Lapiņš. Būvuzraudzību veic SIA «Būvalts».

Rekonstrukcijas un restaurācijas darbi tika uzsākti 2012.gada oktobrī, un tos plānots pabeigt divarpus gadu laikā.

Kopējās darbu izmaksas ir aptuveni 21,78 miljoni latu. Rīgas pils Priekšpils daļas telpu kopējā platība - 9338,56 kvadrātmetri. Pēc rekonstrukcijas un restaurācijas pabeigšanas tā pilnībā tiks nodota Valsts prezidenta kancelejas vajadzībām.

Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas 1.kārta pašlaik ir viens no lielākajiem investīciju projektiem, kuru pasūtītājs, organizētājs un finanšu resursu piesaistītājs ir VNĪ.

«Skonto būve» valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis šonakt pēc notikuma vietas apskates sacīja, ka par ugunsgrēka nodarītajiem zaudējumiem spriest ir pāragri.

Uz jautājumu, kas varētu būt pie vainas, ka pilī izcēlās tik plašs ugunsgrēks, Rāvis atbildēja, ka ceturtdien plkst.18.45 būvnieki no pils devās prom, atstājot to Militārās policijas uzraudzībā.

Ugunsgrēka izcelšanās iemeslus skaidros Valsts policija, kas par notikušo jau ir sākusi kriminālprocesu.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu