«Rīgas satiksme», iespējams, pārmaksājusi par degvielas iegādi (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

«Rīgas Satiksme» iepirkusi dārgāku degvielu, nekā tobrīd bija iespējams iegādāties no citiem, liecina raidījuma «Nekā personīga» rīcībā nonākušas pavadzīmes par degvielas iepirkumiem laikā no 2011.gada augusta līdz decembrim, kas salīdzinātas ar citu degvielas tirgotāju «Lukoil», «Mažeiķu nafta» un «Statoil» cenām.

Tv3 raidījums «Nekā personīga» vēstī, ka «Rīgas Satiksmes» autobusu parks ir viens no lielākajiem degvielas patērētājiem valstī. Mēra Gundara Bojāra laikā dzima ideja veidot uzņēmumu, kas plašajam autoparkam piegādās degvielu.

Tika nopirkta privāta firma «Degvielas apgāds», kam piederēja naftas bāze Jūrmalā. Uzņēmums kļuva par «Rīgas Satiksmes» meitas kompāniju. 2010.gadā tas sludināja konkursu par degvielas piegādi. Uzvarēja SIA «Ramockas dzirnavas», kas piegādājis degvielu «Latvijas dzelzceļam» un glabā valsts stratēģiskās rezerves. «Rīgas satiksmes» meitas firma ar to noslēgusi neredzēti garu līgumu - līdz pat 2015.gada martam, vēstī raidījums.

«Rīgas satiksmes» Juridiskās daļas iepirkumu un līgumu nodaļas vadītāja vietnieks Andis Zaharenko sacījis: «Saskaņā ar līgumu degvielas cenas tika piesaistītas biržai veicot konkrētajā brīdī degvielas pasūtījumu tika piemērota biržā esošā cena, kurai tika pieskaitītas izmaksas, kas saistītas ar degvielas piegādi plus valstij noteiktie nodokļi un nodevas.»

Vaicāts, vai viņa teiktais nozīmē, ka tas bija izdevīgi, Zaharenko sacīja: «Nu... Katrā ziņā... Tas bija... Tas nepārsniedza tirgū esošo cenu un tas pat bija lētāk nekā tirgū esošā cena.»

Raidījums, analizējot pavadzīmes, vēstī - piemēram, oktobris - citu lieltirgotāju viens litrs dīzeļdegvielas maksā 82,3(«Statoil») -83,2 («Lukoil») santīmus. Bet «Rīgas satiksmes» iepirkums ir krietni dārgāks, turklāt degviela netiek pirkta pa tiešo. Shēma bijusi šāda – «Ramockas dzirnavas» uzņēmumam «Degvielas apgāds» pārdod vienu autocisternu, jeb 31 tūkstoti 22 litrus dīzeļa par 86,6 santīmiem litrā, kas jau ir, salīdzinot ar «Statoil» cenām, dārgāka par 4,3 santīmiem. Tālāk SIA «Degvielas apgāds» pārdod dīzeli savai mātes kompānijai «Rīgas satiksme» jau par 87,1 santīmiem, kas ir gandrīz pieci santīmi (0,048 lati) virs vidējās vairumtirgotāju cenas piektajā oktobrī. Uz vienu šādu autocisternu papildus sadārdzinājums sanāk vidēji 1500 latu. Spriežot pēc pavadzīmēm, vidēji mēnesī tiek iepirktas četras autocisternas – summa sanāk vidēji 5000-6000 latu, ziņo raidījums.

Zaharenko, vaicāts, kāpēc jāpērk dārgāk, ja var lētāk, norādījis: «Nu, kā es jums minēju es šobrīd nevaru atbildēt uz šādu jautājumu. Tas nav manā kompetencē. Es noskaidrojot pie atbildīgiem darbiniekiem, varētu sniegt šādu informāciju. Uz iesūtīto jautājumu pamata.»

Vēlāk uzņēmums atrakstījis, ka esot svarīgs brīdis, kurā noticis degvielas pasūtījums un degvielas cenas fiksēšanas brīdis, jo šīs cenas ir nepārtraukti svārstīgs lielums. Tā «Rīgas satiksme» pasūtot lielāku degvielas apjomu, kas vēlāk tiek piegādāts atsevišķu daļu veidā pēc nepieciešamības. Vien raidījuma veiktais cenu apkopojums liecina, ka «Rīgas Satiksmei» ar apbrīnojamu regularitāti izdevies fiksēt tādas cenas, kas krietni atšķiras no citiem tirgotājiem.

Rīgas domē atbildīgie par satiksmi degvielas iepirkumus nav vērtējuši. Satiksmes komitejas vadītājs Vadims Baraņņiks pārliecināts, ka iepirkumi notikuši godīgi.

«Es domāju, ka «Rīgas satiksme» iepērk degvielu par to izdevīgāko cenu, par ko var nopirkt, ņemot vērā tās procedūras, kas pastāv degvielas iepirkšanā līdz ar to nav šaubu, ka cenas ir neadekvātas,» sacījis Baraņņiks.

Uz jautājumu, kādas ir šīs procedūras, Baraņņiks atbildēja: «Nu kā, «Rīgas satiksme» iepērk degvielu uzņēmumā noteiktās procedūras. Līdz ar to diez vai cena ir krietni neizdevīgāka.»

Tikmēr Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) plašākus komentārus sniegt nevēlas. Viņš izpētīšot pavadzīmes, parunās ar «Rīgas satiksmi» un tad izdarīs secinājumus.

«Tas būtu ļoti liels kompliments man, ja es atcerētos kādas bija cenas degvielai pērkot «Rīgas satiksmei» un kas bija citās vietās. Līdz ar to es, ja jums nav iebildumu un ja tā nav īpaši slepena jūsu informācija, es varbūt nokopēšu tos papīrus un pēc tam to izmantošu uzdodot jautājumus attiecīgi Bemhena kungam,» sacījis Ušakovs.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu