«Rīgas satiksmei» budžeta dotāciju plāno 51,5 miljonu latu apmērā (24)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

 Pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» mērķdotācijas apjoms 2013.gadā no Rīgas domes budžeta tiek plānots 51,5 miljonu latu apmērā, kas ir par 6 miljoniem latu mazāk nekā pērn un kopumā par 12 miljoniem latu mazāk, nekā uzņēmums pieprasījis 2013.gadam, šodien Satiksmes un transporta lietu komitejā pastāstīja Rīgas domes Finanšu departamenta direktore Ilga Tiknuse.

Dotācija «Rīgas satiksmei» veido vairāk nekā trešo daļu no kopumā 140 miljoniem latu, kas šogad paredzēti satiksmes un transporta jomai galvaspilsētā. Papildus Rīgas domes finansējumam «Rīgas satiksme» nākamgad saņems arī 3,6 miljonus latu no valsts budžeta, līdz ar to kopējā dotācija sasniegs 55,1 miljonu latu.

Diskutējot par uzņēmuma budžetu, Rīgas domes opozīcijas deputāti pauda neapmierinātību, ka par «Rīgas satiksmes» darbības rādītājiem, nākotnes plāniem un finansējuma izlietojumu ir pārāk maz informācijas un uzņēmuma vadība no tās sniegšanas apzināti izvairās - «Rīgas satiksmes» vadība uz komitejas sēdi nebija ieradusies, savukārt trīs komitejas deputāti - Irina Vinnika (SC), Nikolajs Zaharovs (SC) un Andris Bērziņš (GKR) -, kuri ir arī uzņēmuma valdes locekļi, komitejas sēdē par uzņēmuma budžetu klusēja, bet vēlāk nobalsoja «par».

Sākotnēji «Rīgas satiksme» no pašvaldības budžeta lūgusi piešķirt aptuveni 63,5 miljonus latu, kas ir par sešiem miljoniem vairāk, nekā uzņēmumam tika paredzēts šogad. Ja domes finansisti šo summu būtu akceptējuši, «Rīgas satiksmes» budžetā nākamgad būtu ieplānota peļņa vairāk nekā viena miljona latu apmērā.

Izvērtējot pašvaldības budžeta iespējas un ņemot vērā iepriekšējo gadu praksi, Finanšu departaments secinājis, ka ar 51,5 miljoniem jābūt pietiekami, lai nodrošinātu «Rīgas satiksmes» darbu, bet budžeta plānošana atbilstoši piešķirtajam finansējumam būs paša uzņēmuma atbildība.

Tiknuse atzina, ka arī Finanšu departamentam, lemjot par dotācijas piešķiršanu, nav pieejami detalizēti «Rīgas satiksmes» budžeta plāni, taču viņa norādīja, ka pašvaldības finansisti nenodarbojas ar kapitālsabiedrību budžetu analīzi, jo to uzņēmumi veido paši.

Rīgas domes dotācija «Rīgas satiksmei» pēdējos trīs gados ir augusi, savukārt valsts finansējums - sarucis. 2009.gadā uzņēmums no pašvaldības saņēmis 51,5 miljonus latu, bet no valsts - 10,7 miljonus, 2010.gadā pašvaldības dotācija bijusi 47,1 miljons latu, bet valsts finansējums - 4,4 miljoni, 2011.gadā pašvaldība «Rīgas satiksmei» piešķīrusi 52,6 miljonus, valsts - četrus, bet šogad no Rīgas domes budžeta atvēlēti vairāk nekā 57,7 miljoni, savukārt no valsts saņemti 3,5 miljoni latu.

«Rīgas satiksmes» preses sekretārs Viktors Zaķis aģentūrai LETA uzsvēra, ka Rīgas dome ar dotāciju sabiedriskajam transportam kompensē pārvadātājam zaudējumus, kas saistīti ar sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu, kas rodas, pašvaldībai piešķirot atsevišķām iedzīvotāju kategorijām braukšanas maksas atvieglojumus Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā, kā arī zaudējumus, kas radušies, ievērojot pasūtītāja - Rīgas domes - noteiktos tarifus

Pēdējos divus gadus «Rīgas satiksme» strādājusi ar zaudējumiem - 2010.gadā zaudējumi bijuši 1,8 miljoni latu, bet pērn - 3 miljoni latu. Prognozējams, ka arī šo gadu uzņēmums noslēgs ar aptuveni 3 miljonu latu lieliem zaudējumiem.

Deputāts Juris Viņķelis (V) pauda neizpratni, kā iespējams pieņemt «Rīgas satiksmes» budžetu ar teju 10 miljonu latu iztrūkumu salīdzinājumā ar pieprasīto summu. «Es nedabūju absolūti nekādu skaidrību par «Rīgas satiksmes» budžetu. Domāju, ka te notiek manipulācijas ar budžeta skaitļiem, audzējot ļoti lielu slēpto budžetu. Vēlēšanu laikā pieņemsim mazāku un pēc tam trīsreiz grozīsim, lai «Rīgas satiksme» varētu pārvadāt pasažierus. Mani neapmierina ne Tiknuses atbilde, ne arī trīs «Rīgas satiksmes» valdes locekļi, kas devuši klusēšanas zvērestu. Šeit nav ne pārstāvju no «Rīgas satiksmes», ne no Satiksmes departamenta, kas to mācētu paskaidrot,» uzsvēra Viņķelis, norādot, ka šādu uzņēmuma budžetu viņš nevar atbalstīt.

Vairākums domnieku tomēr nobalsoja par piedāvāto pašvaldības 2013.gada budžeta projektu, tajā skaitā arī par «Rīgas satiksmes» dotāciju. Gala lēmumu par 2013.gada budžetu plānots pieņemt Rīgas domes sēdē 18.decembrī.

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu