Rīgas svētku ietvaros pirmizrādīta kinolente «Vella kalpi. Filmas arheoloģija»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Deinats

Sirsnīgā un emocionālā gaisotnē, Rīgas 810 gades svētku ietvaros, Kalnciema kvartālā notika «Rīgas Kinostudijas» producētās pētnieciska rakstura dokumentālās filmas «Vella kalpi. Filmas arheoloģija» pirmizrāde. 

Šis ir pirmais šāda veida projekts, kas veltīts kādai vienai latviešu kino vēsturē nozīmīgai filmai, atsaucot atmiņā un konfrontējot ar mūsdienām vairāk nekā 40 gadus senus notikumus. Dokumentālās filmas pirmizrādi ar savu klātbūtni pagodināja daudzi vēsturiskās kostīmfilmas «Vella kalpi» (1970) aktieri un citi radošās grupas pārstāvji. 

Aktrise Baiba Indriksone atzinīgi novērtēja jaunās dokumentālās filmas autoru veikumu, atzīmējot, ka filmas režisoram Aleksandram Leimanim šāda dokumentāla filma ir labākais piemineklis par ieguldījumu latviešu kino. Spilgta talanta un straujas dabas cilvēks, vispilnīgāk izpaudās «Vella kalpos», tomēr daudzas savas radošās ieceres dzīves laikā realizēt neizdevās. Daudzi viesi atzina, ka šī dokumentālā filma ir nozīmīga, jo rosina labāk izprast latviešu kino vēsturi, un saglabā liecības par mūsu izcilajām kultūras  personībām. Aktrise Olga Dreģe «Dienai TV» teica: «Šis dokumentālais  pētījums ir kā «Vella Kalpu» 3. Sērija, un ļaus šai filmai piedzīvot publikas atsaucību vēl nākošos 40 gadus!». 

«Vella kalpi» ir viena no Rīgas Kinostudijas visu laiku veiksmīgākajām filmām. To savulaik kinoteātros noskatījās 31,4 miljoni skatītāju visā bijušajā PSRS. Šodien „Vella kalpi” aktieri bauda nedalītu publikas mīlestību, un filmas demonstrācijas reizes televīzijā vienmēr piesaista skatītāju tūkstošus.

Dokumentālās filmas pirmizrādes pasākumā tika nolasīta Rīgas mēra Nila Ušakova atzinības vēstule klasiskās «Vella kalpu» filmas veidotājiem un aktieriem, apliecinot cieņu latviešu kinomeistariem,  Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Dzidra Šmita dāvināja  piemiņas sudraba monētas, bet jaunās filmas producentu vārdā  Rīgas Kinostudijas valdes priekšsēdētājs  Vents Horsts  pasniedza aktieriem 1970.gada filmas pirmizrādes plakātus.    

Arī publikai bija iespēja saņemt atkārtoti reproducētos «Vella kalpu» vēsturiskos plakātus  un aktieru autogrāfus. Interesenti varēja pielaikot arī «Vella kalpu» tērpus un fotografēties improvizētā Rīgas Kinostudijas foto salonā, kur goda vieta bija ierādīta «Vella kalpu» autentiskajam tērpam, kurā bija ietērpts Ēvalds Valters lomai Eks.

«Vella kalpi. Filmas arheoloģija» režisore ir Agita Cāne-Ķīle un scenārija autore Daira Āboliņa. Filmas operators ir Jānis Šēnbergs, montāža: Gunta Ikere, Roberts Ikers; producenti: Ieva Rozentāle, Iveta Lepeško, Vents Horsts.

Filmu «Vella kalpi. Filmas arheoloģija» atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Kinomuzejs, privātais mecenāts Jūlijs Krūmiņš.

«Rīgas Kinostudija» pateicas filmas radošajai grupai un atbalstītājiem !

 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu