Rīgas svētku noslēgumā dziedās un dejos 3000 dalībnieku (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Šajā nedēļas nogalē, no 17. līdz 19.augustam, galvaspilsētā plaši un vērienīgi tiks svinēti Rīgas svētki, kas svētdien noslēgsies ar iespaidīgu koncertu 11.novembra krastmalā - no plkst.12 līdz 23 tā pārvērties par brīvdabas koncertzāli ar trim skatuvēm, kur 3000 dalībnieku dienas garumā izspēlēs krāšņo uzvedumu «Rīgas spēles un gaviles». 

Rīgas svētku 11.novembra krastmalas pasākumu režisors Uģis Brikmanis uzsvēra: «Uz krastmalu nevajag nākt uz piecām minūtēm, bet uz ilgāku periodu. Mazākiem bērniem paredzēts rīta bloks, kurš beigsies ar aviošovu, lai mazajiem varētu parādīt, kādi bija bruņinieki, kā izskatījās Hanzas ģerboņi, kā skan senā mūzika. Tālāk svētki pāriet uz Rīgas sapņotāju tēmu, kad dejos Rīgas horeogrāfijas skolas audzēkņi kopā ar saksofona kvartetu, tiks laisti pūķi, lidināsies kvadrihopteri, celsies gaisā hēlija baloni ar akrobātiem, kam sekos aviošovs plkst.15.15.»

11.novembra krastmalas svētku pasākumu režisors norādīja, ka Rīgas svētkos aktīvi piedalīsies ap 3000 rīdzinieku. Krastmalā šogad tiks iekārtota īpaša skatuve jaunā izskatā «L» veida formā. «Uz tās būs 96 metru gara deju laipa, uz kuras var redzēt ne tikai tradicionālās aktivitātes, bet, paplašinot mūsu apziņu par kultūras jēdzienu, arī ielu kultūru,» sacīja Brikmanis.

Šā gada Rīgas svētki atšķirsies ar to, ka tajos pirmo reizi ienāks arī ielu kultūra un ielu sports. «Tas ieņem nopietnu daļu un ieņems arvien nopietnāku - ceru, ka jaunieši saņems atbalstu savam skeitbordam, «parkouram», graffiti. Eiropas kultūras galvas pilsēta bez šīs kultūras ir neiedomājama, ne tikai bez simfoniskā orķestra,» uzskata Brikmanis.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) savukārt uzsvēra, ka svētkos tiks svinētas arī olimpiskās uzvaras - svētdien ap plkst.21 uz lielās svētku skatuves tiks sumināti Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvēji pludmales volejbolā Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš.

Svētku kulminācijas dienas rīta cēliens būs interesants ne tikai pieaugušajiem rīdziniekiem un pilsētas viesiem, bet arī mazajiem rīdziniekiem. Svētki Daugavas krastmalā sāksies plkst.12 ar gājienu un pūtēju orķestru defilē no Rātslaukuma uz 11.novembra krastmalu. Renesanses gaisotni skaņās zīmēs senās mūzikas ansambļi «Canto» un «Ludus», viduslaiku noskaņas uzburs tērpu parāde un cīņas mākslas paraugdemonstrējumi, ko rādīs bruņinieki no Latvijas un Baltkrievijas, bet baroka klātbūtni varēs sazīmēt ansambļa «Respect Baroque» priekšnesumā. Būs arī 100 Rīgas skaistāko suņu parāde.

Viens no brīnumainākajiem pasākumiem svētdien plkst.15, 18.15 un 21.15 būs heliosfēru šovs «The Dream Engine» no Lielbritānijas - akrobāti pacelsies gaisā ar hēlija baloniem un lidojumā izpildīs dažādus priekšnesumus. Plkst.15.15 11.novembra krastmalā notiks aviošovs «Riga Freestyle Aerobatic Master Cup». Tāpat krastmalā būs vērojami radiovadāmo modeļu un pūķu pilotu priekšnesumi, kurus papildinās saksofonu kvarteta «N[ex]t Move» un Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkņu priekšnesumi.

Brikmanis arī iesaka svētdien plkst.15.30 noskatīties Nila Īles skaņdarba «Ceļojums Hanzā» iestudējumu, kurā būs iesaistīti ap 300 mākslinieku - tajā piedalīsies perkusiju grupas «Afroambient» un «Samba de Riga», apvienotais Rīgas senioru koris, indiešu mūzikas ansamblis «Baraka» un deju ansamblis «Bharata», folkgrupa «Laiksne», stepa deju grupa «Top Tap Company». Uzvedumā kopā būs iesaistīti ap 300 mākslinieku.

Rīgas svētkos dzīvespriecīgu sveicienu no rokgrupas «Dzelzs vilks», kā arī frīkbaiku braucēju «Apokalipses jātnieki», Rīgas ielu vingrotāju un Tvīda brauciena dalībnieku sniegumu skatītāji varēs vērot gan plkst. 17.15, gan plkst.19.30, kad mūzikas ritmus nomainīs bungu un dūdu grupa «Auļi».

Rīgu dzimšanas dienā sveikt ieradīsies Pasaules koru olimpiādes 2012 absolūtās čempiones - vokālā grupa «Latvian Voices», spāņu beatbox virtuozs «Lytos» un izcilā koklētāja Laima Jansone.

Vakarā rīdzinieki pulcēsies «Rīgas svētku dejai 2012», kas būs deju maratona uzvarētājdejas paraugdemonstrējums. Pēc tam stafeti pārņems Dailes teātra dziedošie aktieri ar dziesmu popūriju «Dziesmas Rīgai».

Vērienīgajā pilsētvides izrādē «Rīgas spēles un gaviles» piedalīsies arī viesi no Lietuvas, Spānijas un Lielbritānijas, Hanzas tirgū Rātslaukumā pulcējot vēl citas Hanzas savienības pilsētas.

19.augustā plkst.21.30 kā svētku kulminācija ir plānots Uģa Prauliņa koncertuzveduma «Rīga, mana baltā Rīga» pirmatskaņojums, kas ir Rīgas brīvostas dāvana pilsētai svētkos. Pasākumu vadīs Marija Bērziņa un Juris Kalniņš, Dita Lūriņa un Mārtiņš Egliens. Aktieri stāsies uz viduslaiku burinieka komandtiltiņa, lai rīdziniekus un viesus plašajos «Hanzas savienības ūdeņos» vadītu ar sen aizmirstām spēlēm, dejām un dziesmām, veidojot izziņas tiltu starp pagātnes notikumiem un šodienas Rīgu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu