Rīgas vēsturiskā centra plānojuma grozījumiem iesniegti vairāk nekā 150 priekšlikumi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gatis Dieziņš/LETA

Pilsētas attīstības departamentā šobrīd saņemti jau vairāk nekā 150 priekšlikumu Rīgas vēsturiskā centra plānojuma grozījumiem, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Gan valsts, gan pašvaldības iestādes, privātpersonas un uzņēmēji iesnieguši dažādus priekšlikumus, no kuriem katrs izvērtēts atsevišķi.

Vairākos gadījumos Pilsētas attīstības departamenta speciālisti piekrituši mainīt pieļaujamo teritorijas izmantojumu vai zonējumu, lai varētu attīstīt konkrētas ieceres vai saglabātu esošās funkcijas, kuras realitātē ir izveidojušās citādākas, nekā plānots.

Piemēram, pilsētplānošanas speciālisti atbalstījuši SIA "Stringybark" lūgumu mainīt atļauto izmantošanu Blaumaņa ielā 12 no dzīvojamās funkcijas īpatsvara virs 60% uz centru apbūves teritoriju ar mazāku dzīvojamo funkciju. Nekustamo īpašumu Blaumaņa ielā 12 veido dzīvojamā ēka, kas sastāv no trīs savstarpējiem saistīties korpusiem, no kuriem viens izvietots ielas pusē, bet divi pārējie - salīdzinoši šaurā pagalmā, ko ieskauj apkārtējā piecstāvu apbūve. Pagalma daļā izvietoto korpusu izgaismojums un insolācija neatbilst optimālajiem dzīvojamās vides standartiem, kas pamato nepieciešamību mainīt to turpmāko funkcionālo izmantošanu. Savukārt, saglabājot dzīvojamo funkciju tikai ielas korpusā, zemes gabala dzīvojamās funkcijas īpatsvaru iespējams nodrošināt 25% apjomā.

"Stringybark" norādījuši, ka ir saņēmuši piedāvājumu izskatīt iespēju iznomāt telpas blakus zemes gabalā būvniecības stadijā esošam tirdzniecības centram "Galleria Riga". Ņemot vērā pašreizējo situāciju nekustamo īpašumu dzīvojamo telpu segmentā, SIA "Patollo" izteiktais nomas piedāvājums esot vienīgā iespēja saglabāt un attīstīt šo īpašumu, kurš šobrīd ir atbrīvots no īrniekiem, bet atrodas bez apkures un reālas tālākās attīstības vīzijas jau otro sezonu.

Pilsētas attīstības departamenta speciālisti šo ieceri atbalstījuši, nosakot, ka dzīvojamās funkcijas saglabāšanu ēkās ielas frontē jānodrošina dzīvojamās funkcijas, bet pagalma ēkās pieļaujama tirdzniecības funkciju izvietošana.

Savukārt SIA "Latmes Building" lūgumu atcelt neapbūvējama laukuma statusu zemes gabala daļai Hanzas ielā 14a, nosakot tur jauktas apbūves teritoriju, kas paredz 13 stāvus, Pilsētas attīstības speciālisti atbalstījuši tikai daļēji. Pilsētplānotāji uzskata, ka atļauto izmantošanu varētu mainīt no neapbūvējama laukuma statusa uz jauktas apbūves teritoriju, kurā maksimālais stāvu skaits ir 6 stāvi.

Tikmēr daudzas ieceres tikušas noraidītas. Piemēram, SIA "Šarlotes centrs", kas jau vairākus gadus iepretī Dailes teātrim cer uzbūvēt pazemes autostāvvietu, lūdzis izmainīt neapbūvējamās publiskās ārtelpas statusu starp Bruņinieku, Brīvības un Šarlotes ielu, mainot zonējumu uz centru apbūvi, kas dotu iespēju veikt daudzfunkcionālas ēkas būvniecību pašvaldībai piederošā zemes gabala.

Priekšlikums nav atbalstīts, jo tiek koriģēta Dailes teātra laukuma robeža, to nostiprinot ar publiskas funkcijas ēku, iezīmējot Brīvības un Šarlotes ielu stūri.

Departamentā saņemti arī vairāki priekšlikumi debesskrāpju būvniecībai Zaķusalā - privātpersona Ēriks Teilāns, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" un SIA "Biznesa centrs Zaķusala" iesnieguši līdzīgus priekšlikumus, aicinot palielināt pieļaujamo apbūves stāvu skaitu no 3 līdz 24 un 25, taču šie lūgumi nav atbalstīti, jo priekšlikumi neatbilst Rīgas pilsētas telpiskās kompozīcijas vadlīnijām un Daugavas kreisā krasta koncepcijai. Ieceres kopā ar citiem priekšlikumiem Zaķusalas ziemeļu daļas attīstībai būtu risināms kopējā teritorijas attīstības vīzijā, izstrādājot detālplānojumu. 

Virkne priekšlikumu atlikti izvērtēšanai Skanstes apkaimes lokālplānojumā.

Par būtiskākajām izmaiņām Rīgas vēsturiskā centra plānojumā rīt, 5.jūnijā, Rātsnama 508.telpā preses konferencē informēs Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Vadims Jerošenko (SC), Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Uldis Jansons un Pilsētvides attīstības pārvaldes vadītāja Ilze Purmale.

"Rīgas vēsturiskais centrs kopā ar tā aizsardzības zonu aizņem samērā nelielu pilsētas teritoriju - ap 6% no kopējās platības. Tomēr tā ir ļoti nozīmīga, UNESCO aizsargāta teritorija. Tās plānojumam jānodrošina gan visu kultūrvēsturisko vērtību aizsardzība, gan arī harmoniska attīstība," norādīja Jerošenko.

Trešdien, 6. jūnijā, plānojuma grozījumu projekts tiks izskatīts Pilsētas attīstības komitejā, pēc tam par to lems domes sēdē, un tālāk saistošo noteikumu projekts tiks nodots sabiedriskajai apspriešanai.

Kā ziņots, pašlaik spēkā esošais vēsturiskā centra plānojums apstiprināts 2006.gadā. Grozījumi tajā ierosināti, lai nodrošinātu Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas saglabāšanu, aizsardzību, kvalitatīvu un līdzsvarotu attīstību, kā arī nodrošinātu fizisko, juridisko personu iesniegto un atbalstīto priekšlikumu iestrādi Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumā un novērstu pretrunas starp spēkā esošo Rīgas teritorijas plānojumu 2006. līdz 2018.gadam. Veicot grozījumus, plānots precizēt nepilnības, kas konstatētas Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos.

Divu nedēļu laikā no Rīgas domes lēmuma pieņemšanas tiks organizēta sešas nedēļas ilga sabiedriskā apspriešana, kuras laikā ikviens varēs izteikt savu viedokli par sagatavoto grozījumu redakciju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu