Rīgas zoodārza ronēni devušies uz Ķīnu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rīgas zoodārzs

Trešdien, 18. jūlijā ar lidmašīnu uz Ķīnu (kompānijai Xi'an Qujiang Cultural Tourism Group Co.,Ltd piederošo okeanāriju) devās 6 pavasarī Latvijas piekrastē atrastie un Rīgas zoodārzā izaudzētie pelēkie ronēni Mare, Muša, Margo, Marts, Marss un Makss. Zoodārzs ir ļoti priecīgs, ka mākslīgi izbarotajiem ronēniem izdevies atrast patiesi komfortablu un drošu dzīves vietu, kur tie, kā jau līdz šim pieraduši, varēs dzīvot visi kopā.

Pavisam šogad zoodārzā nonāca 7 ronēni, diemžēl vienīgais atvestais pogainais sīkronis nespēja atkopties no ievainojumiem.

Ar visai sarežģīto nelaimē nokļuvušu pelēko roņu mazuļu izbarošanu Rīgas zoodārza speciālisti nodarbojas jau daudzus gadus un mūsu zoodārza «audzēkņiem» līdz šim mājvieta atrasta gan Ķīnas un Japānas, gan Francijas, Lietuvas un Igaunijas zoodārzos un okeanārijos.

Vairākus gadus daļa ronēnu, nespējot atrast piemērotu dzīves vietu zoodārzos, tika atlaisti Baltijas jūrā attālu no krasta, cerot, ka tie spēs iejusties dabiskajā roņu dzīves vidē. Tomēr nebrīvē augušam un no rokas barotam dzīvniekam nesalīdzināmi lielākas iespējas izdzīvot neapšaubāmi ir paliekot ierastajā cilvēka aprūpē.

Vietā piebilst, ka Rīgas zooloģiskais dārzs ronēnus NEPĀRDOD (Ķīnas uzņēmums sedz paprāvos transportēšanas izdevumus), jo tirdzniecību ar apdraudēto sugu dzīvniekiem uzskata par neētisku.

Baltijas jūrā sastopamas trīs roņu sugas, no tām divas – pelēkais ronis un pogainais sīkronis Latvijas piekrastē uzskatāmas par samērā bieži sastopamām.

Mazuļi roņiem parasti dzimst martā vai aprīļa sākumā. Ierastās pelēko roņu dzemdību vietas ir nomaļu Sāremas apkaimes mazo saliņu piekrastes ledus, savukārt pogainie sīkroņi pārsvarā dzimst uz Pērnavas līča ledus vai liedagā.

Latvijas piekrastē pārsvarā atrod pelēko roņu mazuļus. Daļa no tiem ir mātes pamesti un novārguši, taču ir pamats domāt, ka daži mazuļi piedzimst arī Latvijas liedagos, kur mātes tos veiksmīgi izbaro. 2012. gada pavasarī prāva pelēko roņu grupa ar mazuļiem bija vērojama uz ledus pie Mangaļu mola.

Diemžēl divi šogad zoodārzā nogādātie ronēni bija ļoti labā kondīcijā, kas liecina par to, ka viņiem briesmas nedraudēja un labāk bija palikt liedagā.

Lai izvairītos no šādiem gadījumiem, zoodārzs un Dabas aizsardzības pārvalde aicināja šogad un aicinās arī nākošpavasar ronēnus bez konsultācijām ar vides speciālistiem «negūstīt un neglābt».

Par pelēkajiem roņiem zoodārzā un savvaļā plašāk var palasīt zoodārza mājaslapā (http://rigazoo.lv/public/29168.html)

Atgādinām, ka Rīgas zoodārza apmeklētāji ik dienu 14.00 var noskatīties zoodārza pelēkā roņa Puikas priekšnesumus. Arī viņš pirms 15 gadiem novārdzis tika atrasts jūras krastā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu