Rīgas Zooloģiskais dārzs skolēnus aicina iesaistīties ozolzīļu lasīšanā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Rīgas Zooloģiskais dārzs jau otro gadu Latvijas skolēnus aicina iesaistīties ozolzīļu lasīšanā, liecina Zooloģiskā dārza mājaslapā publicētā informācija.

Ozolzīļu lasīšanas akcija ilgs līdz 31.oktobrim. Akcijā aicinātas iesaistīties klases vai skolēnu grupas, kurās ir ne mazāk kā 20 personas.

Skolēnu uzdevums ir salasīt tīras, sausas un veselas parastā ozola zīles, kas jāievieto kartona kastēs vai auduma maisos. Minimālais salasīto ozolzīļu daudzums vienam skolēnam ir divi kilogrami.

Salasītās ozolzīles jānogādā uz Rīgas Zooloģisko dārzu, iepriekš zvanot uz telefonu 67 518 669 vai 67 517 969.

Visas akcijā iesaistītās klases un skolēnu grupas piedalīsies arī konkursā. Tā klase vai skolēnu grupa, kas būs salasījusi visvairāk ozolzīļu, iegūs uzvaru, dāvanā saņemot neparastu ekskursiju zooloģiskajā dārzā. Zoodārza konkursā tiks novērtētas visas nodotās salasītās zīles. Galvenais kritērijs būs - jo kvalitatīvāk, jo labāk un, jo kvalitatīvāk un vairāk, jo vēl labāk.
Nodoto zīļu vērtēšana notiks līdz 3.novembrim.

Sausas parastā ozola zīles rudenī un ziemā labprāt ēd mežacūkas, pekari, brieži un mandarīnpīles. Bet kvalitatīvākās zīles ziemas periodā tiek diedzētas, lai iegūtu svaigus ozolu dzinumus un lapas.

Ziemā apmeklētāji skaistos, zaļos ozola zariņus ar lapām var ieraudzīt Tropu mājas Kukaiņu zāles terārijos, kur tie tiek ievietoti ne jau smukuma dēļ. Ar svaigajām ozola lapām mielojas zarkukaiņi, lapu kukaiņi un siseņi. Savukārt lapgriežskudras lapas gan neēd, bet izmanto sēņu audzēšanai. Proti, skudras lapas griež nelielos gabaliņos un nes pa četrus metrus garo skudru ceļu uz pūzni. Tur tās tiek notīrītas, pārstrādātas smalkā putriņā un iepildītas porās. Šajās savdabīgajās dobītēs skudras sēj sēņu sporas, no kurām izaugs sēnes, kas ir vienīgā lapgriežskudru barība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu