Rimšēvičs: nodokļu palielināšana ir riskants solis

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā nav pieļaujama budžeta izdevumu proporcionāla samazināšana bez pārdomātas strukturālo reformu veikšanas, un nodokļu palielināšana ir riskants solis, kas var bremzēt Latvijas tautsaimniecības atveseļošanos, ceturtdien tikšanās laikā ar "Ekonomistu apvienības 2010" un uzņēmēju pārstāvjiem sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis aģentūrai BNS pavēstīja, ka ceturtdien Rimšēvičs un Latvijas Bankas makroekonomikas eksperti tikās ar "Ekonomistu apvienības 2010" un uzņēmēju pārstāvjiem, lai apmainītos ar viedokļiem par Latvijas ekonomikas tālākas attīstības perspektīvām.

Grāvītis norādīja, ka diskusijas laikā tika panākta izpratne, ka pašlaik viens no ilgtspējīgas ekonomikas priekšnoteikumiem ir izsvērta fiskālā politika un savlaicīga 2011.gada budžeta pieņemšana.

"Es atbalstu uzņēmēju viedokli, ka nav pieļaujama budžeta izdevumu proporcionāla samazināšana bez pārdomātas strukturālo reformu veikšanas un nodokļu palielināšana ir galējs un riskants solis, kas negatīvi ietekmēs biznesa konkurētspēju, kavēs darbavietu rašanos - bremzēs Latvijas tautsaimniecības atveseļošanos. Ceru, ka tikšanās radīja labāku izpratni par Latvijas Bankas monetāro politiku un apsvērumiem, kas ir tās pamatā: ka mazām un atvērtām ekonomikām, kuras atrodas lielu, noslēgtu ekonomisku zonu sastāvā, fiksēts valūtas kurss ir labākais stabilizators. Latvijas ekonomikas stimulēšanai nepieciešamie līdzekļi jau ir banku un Latvijas valdības rīcībā. Atliek konsekventi radīt priekšnoteikumus, lai tie varētu pakāpeniski ieplūst tautsaimniecībā: pieņemt uz pārdomātām reformām balstītu 2011.gada budžetu - veicot tālāku izdevumu samazināšanu," rezumējot tikšanās gaitu, teica Rimšēvičs.

Grāvītis arī piebilda, ka tikšanās ar uzņēmējiem, ekonomistiem, kā arī politiķiem ir centrālās bankas ikdienas darba sastāvdaļa.

Finanšu ministrija iepriekš ziņojusi, ka nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas apmērs būs atkarīgs no ekonomikas attīstības tendencēm, un pašreizējie aprēķini paredz, ka budžeta deficīts būs jāsamazina par 392-440 miljoniem latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu