RLB varēs apskatīt Latviešu tradicionālos tautas tērpus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifonova/LETA

Rīgas Latviešu biedrības Baltajā zālē otrdien, 2011.gada 16.augustā, tiks atklāta izstāde «Latviešu tradicionālais tautas tērps», portālu «Apollo» informēja Zinta Gugane, RLB reklāmas un informācijas koordinatore.

Izstādē būs skatāmi arheoloģiskie tērpi (7. -13.gs.) un etnogrāfiskie tērpi (18.-20.gs.) no visiem Latvijas novadiem. Izstāde tapusi Rīgas Latviešu biedrībai sadarbojoties ar tradicionālās kultūras eksperti lietišķajā mākslā Lindu Rubenu, latviešu tautas tērpu pētnieci Ziedīti Muzi un mākslinieku, semiotikas pētnieku Valdi Celmu.

1869.gadā Rīgas Latviešu biedrības paspārnē tika izveidots Etnogrāfijas un vēstures muzejs, kur krāja zemnieku mākslas izstrādājumus. 20.gadsimta 30.gados Rīgas Latviešu biedrībā Dziesmu svētku laikā tika rīkotas tautas tērpu skates. Mūsdienās Vispārējo Latviešu dziesmu svētku laikā Rīgas Latviešu biedrības zālēs regulāri tiek rīkotas svētku dalībnieku tautas tērpu skates un izstādes. Nodrošinot šo tradīciju nepārtrauktību, Rīgas Latviešu biedrības sagatavotā izstāde dos pilnvērtīgu priekšstatu par latviešu tautas raksturu, ideāliem un garīgo kultūru, kura spilgti izpaužas tautiskajā apģērbā. Izstāde vienlaikus būs dāvana Rīgas pilsētas svētku laikā rīdziniekiem un pilsētas viesiem.

Izstādes mākslinieciskās koncepcijas autore Linda Rubena: «Tautas raksturs, ideāli un garīgā kultūra visspilgtāk izpaužas tieši tās apģērbā, ko ietekmē daudzu paaudžu laikā izveidojusies pasaules uztvere, ģērbšanās un tehniskā izpildījuma tradīcijas. Latviešu tradicionālais apģērbs ir viens no nozīmīgākajiem tautas nemateriālās un garīgās kultūras elementu glabātājiem, kura sākotne, veidošanās un attīstība ir cieši saistīta ar cilvēku dzīves veidu, nodarbošanos, izveidojušos pasaules priekšstatu kopumu, bet plašākā skatījumā - ar tautas materiālās kultūras vēsturisko attīstību.»

Mākslinieks Valdis Celms: «Viens no latviešu materiālās un garīgās kultūras fenomeniem ir latviešu tradicionālais tautas tērps, kas ir ļoti plašas un dziļas informācijas nesējs.»

Izstādes atklāšanā Ziedīte Muze skaidros latviešu tautas tērpa pielietojumu mūsdienās un Valdis Celms stāstīs par zīmju nozīmi cilvēka dzīves gaitā, kā arī muzicēs folkloras kopa.
Izstāde būs atvērta apmeklētājiem katru dienu no 17.augusta līdz 27.augustam, plkst.12.00-18.00, tās laikā grāmatu galdā būs iespēja iegādāties grāmatas saistībā ar izstādes ekspozīciju. Ieeja par ziedojumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu