Roberto Meloni iesaka: Sāļais Lieldienu pīrāgs (22)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dziedātājs Roberto Meloni norāda, ka Itālijā Lieldienu galdā tiek celts jēra cepetis, sāļais pīrāgs un dažādi saldie ēdieni. Savukārt olu krāsošana un ripināšana dziedātājam bija patīkams jaunums, ierodoties Latvijā. Viesojoties pie Aikāgaršo šefpavāra, Roberto Meloni pagatavoja tradicionālo Meloni ģimenes sāļo Lieldienu pīrāgu: »Šī pīrāga recepte ir sena mūsu ģimenes tradīcija, kuru katrās Lieldienās gatavo mana māsa. Turklāt tas noteikti labi iederēsies arī uz latviešu svētku galda,» stāsta Roberto Meloni.

Sāļais Lieldienu pīrāgs

Nepieciešams:

Mīklai

  • Milti – 250 g
  • Sviests – 120 g
  • Parmas siers – 30 g
  • Olas dzeltenums– 1 gab.
  • Piens – 70 ml
  • Sāls – šķipsniņa

Pildījumam

  • Svaiga rīvmaize – 200 g
  • Artišoki – 6 gab.
  • Ķiploks – 1 daiviņa
  • Olas – 2 gab.
  • Siers Grana Padano – 50 g
  • Paipalu olas – 8 gab.
  • Sausais baltvīns – 50 g
  • Nerafinēta olīveļļa – 25 g
  • Ūdens – 150 g
  • Sāls – šķipsniņa
  • Pipari – šķipsniņa

Pagatavošana:

  1. Gatavo mīklu – uz dēlīša samīci mīkstu sviestu ar miltiem, lai iegūtu vijīgu masu
  2. No mīklas izveido bumbu, izveido pa vidu bedrīti, iesit vienu olas dzeltenumu, pievieno šķipsniņu sāls, rīvēto Parmas sieru un nedaudz piena
  3. Mīci mīklu līdz tā kļūst viendabīga un vairs nelīp pie rokām
  4. Ietin mīklu pārtikas plēvē un liec ledusskapī uz 30 minūtēm
  5. Gatavo pildījumu – notīri artišokus, noņem tiem kātiņus un lapas, izkaltušo iekšpusi uzmanīgi izņem ar lāpstiņu, nesaplēšot artišoku
  6. Notīrītus artišokus liec katliņā, pievieno eļļu, vīnu, ķiploku, ūdeni, šķipsniņu sāls un sautē 30 minūtes
  7. Kad artišoki gatavi, sablenderē tos kopā ar ķiploka daiviņu
  8. Pannā viegli apgrauzdē rīvmaizi
  9. Sakul vistu olas un pievieno sieru, apgrauzdētu rīvmaizi, sablenderēto artišoku masu, rūpīgi samaisi
  10. Izrullē divas trešdaļas mīklas, liec to uz taisnstūrveida cepamās pannas, kas pārklāta ar cepampapīru, pa virsu kārto sagatavoto pildījumu
  11. Dekorē pīrāgu – atlikušo sviesta mīklu sarīvē pa virsu pīrāgam
  12. Pīrāga virspusē izveido 8 bedrītes paipalu olām
  13. Liec pīrāgu krāsnī un cep 180 grādos 30 minūtes
  14. Pēc 30 minūtēm izņem pīrāgu no cepeškrāsns un katrā bedrītē iesit vienu paipalu olu, pārkaisi ar sāli un pipariem
  15. Liec pīrāgu cepeškrāsnī, cep vēl 10 minūtes
  16. Pasniedz ar glāzi laba sarkanvīna

Aikāgaršo padoms! Pildījumu vari gatavot arī no citiem dārzeņiem - burkāniem, puķkāpostiem, kabačiem, artišokiem, sparģeļiem. Īpašu garšu piešķirs ķiploks vai nedaudz pievienots čili. Ja vēlies, lai pīrāgs būtu sātīgāks, pildījumam pievieno skābo krējumu.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu