Roboti aptur prestižākās fantastikas godalgas ceremonijas tiešraidi (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Tāpat kā zinātniskās fantastikas stāstā, roboti sadumpojušies un pārtraukuši prestižākās zinātniskās fantastikas darbu godalgošanas ceremonijas tiešraidi internetā, raksta šī žanra cienītāju portāls «iO9«un vairāki citi interneta mediji.

Incidents noticis «Hugo Award» godalgu pasniegšanas ceremonijas laikā, kas notiek pasaules zinātniskās fantastikas biedrības «World Science Fiction Society» gada konferences «Worldcon» ietvaros. Tā kā «Hugo Award» nav tik plaši pazīstams kā filmu industrijas «Oskari», televīzijas nozares «Emmy Awards» vai «MTV» mūzikas godalgas, «Worldcon» rīkotāji paši organizējuši pasākuma tiešraidi, izmantojot interneta apraides programmatūru «UStream».

Kā raksta «iO9», tiešraidi savos datoros un citās ierīcēs skatījušies tūkstošiem zinātniskās un cita veida fantastikas literatūras fani visā pasaulē. Brīdī, kad scenārists Nīls Gaimans kāpis uz skatuves saņemt «Hugo» balvu par darbu ar zinātniskās fantastikas televīzijas seriālu «Dr. Who», tiešraide aprāvusies un to vairs neviens nevarējis atsākt no jauna.

Vainīgi bijuši roboti, raksta portāls, taču tie nebija mehāniskas ierīces, kas sāk trakot pret cilvēci, kā fantastikas romānos, bet programmatūra, kas pamanīja it kā autortiesību pārkāpumus un neatgriezeniski pārtrauca «UStream» video attēlu plūsmu. «Hugo» ceremonijas gadījumā «UStream» autortiesību elektroniskie sargi bija pamanījuši, ka uz ceremoniju telpu ekrāna parādījās fragments no seriāla sērijas, par ko Gaimans izvirzīts godalgai. Kamēr roboti «apdomājās», salīdzinot video klipa attēlus ar datubāzi, scenārists paguva uzkāpt uz skatuves un palika pusvārdā, kad roboti pārtrauca tiešraidi.

Kā raksta «iO9», pāris minūšu laikā sācies tracis sociālajā tīklā «Twitter», tika lamāts «UStream» un izteikta neizpratne, kā var pārtraukt vienīgo prestižo godalgu pasniegšanas ceremonijas tiešraidi. Vispirms «Worldcon» un godalgu pasniegšanas pasākuma vadība sociālos tīklos paziņoja, ka vairs nav iespējams atsākt tiešraidi, jo to ir pilnībā un neatgriezeniski apturējusi autortiesību uzraudzības programmatūra. Nelīdzēja pierādījumi, ka seriāla fragmenti tika rādīti ar «Dr. Who» producentu piekrišanu.

«UStream» vadība savukārt publicēja atvainošanos, taču notikušajā vainoja iepirkto «Vobile» autortiesību aizsardzības rīku un solīja pārprogrammēt to, lai šādas lietas neatkārtotos.

Savukārt portāls «Techdirt», kura nosaukums tīši atsaucas uz «tehnoloģiju sataisītām šmucēm», raksta, ka «Hugo Award» ceremonijas sagandēšana skatītājiem nav pirmais gadījums, kad «stulbi roboti» iejaucas interneta tiešraidēs, kas izmanto «UStream» vai līdzīgus rīkus.

«Google» satura uzraudzības rīks «ContentID» «piesējās» tiešraidei par Marsa izpētes robota «Curiousity» nosēšanos uz Marsa, un kāds putnu čiepstēšanas skaņu ieraksts tika «atpazīts» kā autortiesību aizsargāta filma «Rumblefish»,» raksta «Techdirt» un piebilst, ka «šādas lietas notiek bieži».

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu