Rosina alkohola iegādei līdz 25 gadu vecumam prasīt dokumentus (83)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Saeimas darba grupa, kura meklēja risinājumus bērnu un jauniešu alkohola atkarības ierobežošanai, rosina aizliegt pārdot alkoholu bez identifikācijas dokumentu uzrādīšanas personām no 18 līdz 25 gadu vecumam, liecina Saeimas mājaslapā pieejamie dokumenti.

Darba grupā strādāja arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija un Sociālo un darba lietu komisijas pārstāvji, un nākamnedēļ, 22.augustā, plkst.13 paredzēta šo komisiju kopsēde, lai diskutētu par darba grupas rezultātiem un piedāvātājiem grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Darba grupas atbalstītie priekšlikumi grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Alkohola aprites likumā paredz aizliegumu pārdot alkoholu bez identifikācijas dokumentu uzrādīšanas personām no 18 līdz 25 gadu vecumam, kā arī sankcijas par šī pienākuma nepildīšanu - naudas sodu pārdevējam no 50 līdz 100 latiem, bet juridiskajām personām - no 100 līdz 500 latiem.

Tāpat darba grupa piedāvā noteikt aizliegumu pārdot alkoholu valsts un pašvaldību iestādēs, pienākumu to tirgot atsevišķi norobežotā nodaļā, noteikt sankcijas par nelikumīgu alkohola apriti īpašumā, kā arī pastiprināt sankcijas par atkārtotu nepilngadīgā iesaistīšanu un novešanu līdz dzēruma stāvoklim.

Darba grupas atbalstītie priekšlikumi paredz arī sankcijas nepilngadīgajiem par alkohola iegādi un starpnieka izmantošanu, kā arī sankcijas par alkohola lietošanu izglītības iestādes telpās un teritorijā.

Savukārt Latvijas Ārstu biedrības priekšlikumu paredzēt iespēju piemērot administratīvo arestu par alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem darba grupa neatbalstīja, taču aicina diskutēt un izteikt viedokli par šo priekšlikumu, kas paredz turpmāk atļaut pārdot alkoholu no tikai 21 gadu vecuma, nevis 18 gadu vecuma, kā tas ir patlaban.

Darba grupa plāno Saeimas komisiju kopsēdē aicināt atbalstīt iesniegtos likumu grozījumus un virzīt tos tālāk kā piecu deputātu iesniegtu likumdošanas iniciatīvu.

Darba grupa arī secinājusi, ka alkoholisko dzērienu patēriņš jauniešu vidū Latvijā joprojām ir viens no augstākajiem Eiropas kopienas valstīs un arī visu alkohola grupu pieejamība jauniešu vidē ir vērtējama kā augsta. Lai samazinātu alkohola ietekmi uz bērniem un jauniešiem, nepieciešams veikt izmaiņas alkohola aprites «režīmā», norāda darba grupa.

Komentāri (83)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu