Rosina stingrāk pārbaudīt krūšu implantu kvalitāti, pirms tie nonāk tirgū

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: REUTERS/Scanpix

Krūšu implantu reģists, stingrākas drošības pārbaudes, mehānisms implantu izcelsmes pārbaudei, sistēma implantu apstiprināšanai, pirms tie nonāk tirgū - tādi ir Parlamenta ierosinātie pasākumi, lai nepieļautu, ka atkārtojas līdzīgi gadījumi kā ar uzņēmuma PIP ražotajiem defektīvajiem implantiem. Šogad pārskatīs arī attiecīgos ES tiesību aktus, portālu «Apollo» informēja Iveta Ķelpe, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Preses nodaļas vadītāja.

Uzņēmums PIP Eiropā un pasaulē izplatījis ap 400 000 krūšu implantu, īpaši Lielbritānijā, Francijā, Spānijā un Vācijā. Par kuriem vēlāk konstatēja, ka tajos izmantots nekvalitatīvs silikona gels un tiem ir paaugstināts plīšanas risks. Tomēr nav precīzi zināms, cik daudz sieviešu saņēmušas attiecīgos implantus.Rezolūcijā, ko Parlaments pieņēma ar balsu vairākumu, deputāti uzsver, ka PIP gadījums ir pievērsis «uzmanību Eiropas un valstu līmeņa trūkumiem, īpaši nepietiekamajai sadarbībai un arī neiespējamībai izsekot medicīnas ierīcēs izmantotajiem izejmateriāliem».

Deputāti prasa Komisijai pāriet uz sistēmu, saskaņā ar kuru konkrētām medicīnas ierīču kategorijām, tostarp krūšu implantiem, pirms laišanas tirgū ir jāsaņem atļauja. Deputāti aicina ieviest «implanta saņēmēja pasi», tajā norādot implanta specifiskās īpašības un potenciālo nelabvēlīgo ietekmi.

Parlaments rosina ikvienā dalībvalstī izveidot implantu reģistru, tomēr uzsver, ka pacienta personas datu iekļaušanai reģistrā būtu jānotiek ar personas piekrišanu. Valstu reģistriem jābūt savstarpēji savienotiem, nodrošinot iespēju vajadzības gadījumā apmainīties ar informāciju, piemēram, gadījumos, kad implantos atklāti būtiski trūkumi, norādīts tekstā.Tirgus uzraudzība

Deputāti arī aicina pastiprināt kontroli, tirgus uzraudzību un informēt pacientus par ierīču iespējamo bīstamību, kā arī veidot vienotu Eiropas datu bāzi, kurā apkopotu informāciju par tirgū pieejamajām medicīnas ierīcēm, reģistrētu uzņēmējdarbību, negadījumu un tirgus uzraudzības iniciatīvām, klīniskajiem pētījumiem, pilnvarotajām iestādēm un piešķirtajiem CE sertifikātiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu