Rosina veidot finansēšanas fondu brīvo lauku zemju iegādei

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai novērstu stihisku lauku zemju nonākšanu tirgū ar neprognozējamu izmantošanu nākotnē, Stratēģiskās analīzes komisija (SAK) rosina valstij veidot finansēšanas fondu šādu zemju iegādei, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta Preses dienestā.

Pirmdien notikušajā SAK sēdē tās dalībnieki arī bijuši vienisprātis, ka ir jāmazina normatīvajos aktos noteiktie šķēršļi, kas ierobežo iespējas pašvaldībām atbalstīt uzņēmējdarbību. Piemēram, pašvaldības īpašuma iznomāšana virs 12 gadiem, aizliegums iznomāt ar apbūvi vai atsavināt zemi , kura zemes reformas rezultātā pārņemta no valsts, aizliegums samazināt nomas maksu par pašvaldības īpašuma izmantošanu būvniecības procesā.

Tāpat SAK sēdē šodien prezentēts darba grupas «Policentriska attīstības veicināšana» starpziņojums «Gudra Latvijas teritoriju izaugsme strauji mainīgajā pasaulē», pēc kuras komisijas dalībnieki arī vienojās, ka Saeimas rudens sesijai ir jāsagatavo un jāiesniedz vairākas likumdošanas iniciatīvas saistībā ar pašvaldību lomas palielināšanu reģionālajā un lauku attīstībā, kā arī uzņēmējdarbības saglabāšanu un paplašināšanu ārpus Rīgas.

Valsts prezidents Andris Bērziņš izteica atzinību sagatavotajiem priekšlikumiem un uzsvēra, ka tieši pašvaldība lauku apvidos ir visvairāk nepieciešama uzņēmējdarbības aktivizēšanai, kas sakrīt ar darba grupas izteiktajiem secinājumiem.

Darba grupa arī modelēs alternatīvus scenārijus pilsētu un lauku attīstībai, balstoties uz esošās situācijas analīzi, nākotnes tendencēm un uz starptautiskajā praksē izmantotajiem attīstības veicināšanas instrumentiem. Tāpat tā izstrādās konkrētus attīstības instrumentus uzņēmējdarbības veicināšanai attīstības centros ārpus Rīgas aglomerācijas.

Vienlaikus tiks sagatavotas likumdošanas iniciatīvas saistībā ar pašvaldību tiesībām dibināt kapitālsabiedrības un pašvaldību iespējām veicināt uzņēmējdarbības attīstību, izvēloties Latvijas ražotāju piedāvājumus. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu