RS: lielai daļai pasažieru sabiedriskais transports maksās vairāk

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

1.decembrī apstiprināts valsts budžets 2010. gadam, kurā valdība atteikusies dotēt pasažieru pārvadājumus Rīgas pašvaldības teritorijā. Tādejādi uzņēmums «Rīgas Satiksme» (RS) ir spiests palielināt biļešu cenas.

Nākamgad Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta nodrošināšanai pašvaldības uzņēmumam RS plānots ievērojami mazāks finansējums nekā šogad, to apliecina kā apstiprinātais valsts budžets, tā pašvaldības finanšu iespējas. Tādēļ, lai nodrošinātu sabiedriskā transporta pakalpojumu, nepieciešams rast iespēju kompensēt radušos vairāk kā 13 miljonu latu budžeta deficītu, portālam «Apollo» paziņoja RS pārstāve Iluta Bērziņa.

«Atbilstoši pašvaldības prioritātēm, skolēniem, studentiem, skolotājiem, pensionāriem, daudzbērnu ģimeņu vecākiem un citām pasažieru kategorijām būs pieejamas līdzšinējās biļetes ar atlaidi par nemainīgu cenu.  Piedāvātās izmaiņas biļešu cenās skar iedzīvotājus, kuri nesaņem atlaides – maksājot par vienu braucienu, turpmāk būs jāmaksā 60 santīmus,» norāda RS.

Uzņēmums aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un atkārtoti apliecina, ka līdzšinējās uzņēmuma un pakalpojumu izmaksu optimizācijas iespējas ir izsmeltas.

Jau 2009. gadā valsts dotācijai Rīgas sabiedriskajam transportam bija jābūt ap 20 miljoniem latu, bet, ņemot vērā šā gada 16. jūnijā veiktos grozījumus normatīvajos aktos, sākot no 2009. gada 1. jūlija tika pārtraukts valsts budžeta finansējums sabiedriskajam transportam.

Savukārt Rīgas pašvaldība turpina dotēt pasažieru pārvadājumus, tomēr pašvaldības budžeta iespējas ir samazinājušās, un plānotā dotācija 2010. gadā varētu būt par sešiem miljoniem latu mazāka nekā šogad.

Saistībā ar minēto un lai segtu finanšu deficītu, RS plāno iesniegt Rīgas domes Pasažieru komercpārvadājumu licencēšanas komisijā lūgumu veikt izmaiņas biļešu cenās, ieviešot braukšanas maksu 0,60 latu apmērā.

RS norāda: ņemot vērā ekonomisko situāciju, šajā gadā samazinājušies pašu ieņēmumi par apmēram 20 %. 2009. gadā nav veiktas izmaiņas biļešu cenās, neskatoties uz PVN likmes paaugstināšanu, kā rezultātā uzņēmuma izdevumi pieauga par 2 miljoniem latu.

2010. gads ieņēmumu ziņā būs vēl smagāks par šo. Darbības nodrošināšanai nepieciešamie ieņēmumi ir lielāki nekā domes nosauktais dotācijas kontrolskaitlis un plānotie pašu ieņēmumi kopā.

Šajā gadā veikta ievērojama izdevumu optimizācija un prioritāšu izvērtēšana. Vienīgā pozīcija, kurā izdevumi pieauguši – ir kredītu maksājumi (līdz 18 miljoniem latu). Ražošanas izmaksas samazinātas – nevis cenu krituma dēļ, bet proporcionāli darba apjomam. Ievērojami samazināti izdevumi darba samaksai – gan samazinot darbinieku skaitu par vairāk nekā 1000 darbiniekiem (tostarp likvidējot konduktora amata vienību), gan mazinot algas par vairāk nekā 20 %.

Arī nākamā gada budžets veidots ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju. Izdevumi plānoti tā, lai segtu, pirmkārt, pakalpojuma izmaksas, otrkārt, kredītsaistības, kas veido sesto daļu no visiem izdevumiem. Pamata darbībai nepieciešamie izdevumi plānoti taupības režīmā, un izmaksas jau budžeta projekta gatavošanas gaitā esam samazinājuši par 5 miljoniem latu.

Tāpat uz uzņēmuma izmaksu optimizācijas rēķina esam nokompensējuši to deficītu, kas rodas turpinot nodrošināt atlaides, kuras vairs nefinansē valsts un kuras no jauna piešķīrusi pašvaldība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu