RSU zinātnieki izgudro aparātu, kas paredzēts ārstniecisko vielu nogādāšanai vēža šūnās (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Machine Project, CC BY-NC-SA 2.0

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Augusta Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta vadošais pētnieks Mihails Bariševs kopā ar pētnieku Andreju Karpovu, piedaloties ESF projektā, izstrādājuši aparātu «DynaFector», kas paredzēts laboratorijas pētījumiem, lai nodrošinātu efektīvāku ārstniecisko vielu nogādi cilvēka vēža šūnās, portālam «Apollo’ pavēstīja RSU pārstāvis Edijs Šauers.

Aparāta darbības pamatā izmantota magnētiskā lauka periodiska iedarbība uz augošām vēža šūnām, kurām pievienotas superparamagnētiskās nanodaļiņas, kurām piesaistīta siRNS vai DNS. Magnētiskā lauka ietekmē nanodaļiņas kopā ar ārstniecisko vielu koncentrējas uz vēža šūnas virsmas un iekļūst šūnā.

Pētnieku atklājuma inovācija ir tajā, ka, magnētiskajam laukam periodiski nobīdoties, zem augošajām vēža šūnām notiek nanodaļiņu horizontāla pārvietošanās gar šūnas virsmu un nanodaļiņu un šūnas virsmas receptoru mijiedarbības frekvence palielinās, līdz ar to šūnās nonāk daudz vairāk ārstniecisko vielu saturošu nanodaļiņu, skaidro Šauers.

Ideja par šāda aparāta izveidi radusies Bariševam, kas nodarbojas ar vēža epiģenētikas pētījumiem, un izgudrojums sadarbībā ar kolēģi Karpovu tapis pusgada laikā.

Uz jautājumu, kāpēc aparāts nosaukts «DynaFector», Bariševs, kura pirmie divi izgudrojumi tapuši 1983. un 1985.gadā, atbild: «Tāpēc, ka notiek dinamisks magnētiskā lauka iedarbības process, proti - magnētiskās sistēmas griešanās noteiktā orbītā.»

Vadošais pētnieks Bariševs Augusta Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūtā strādā vairāk nekā 15 gadus. Šis nav viņa pirmais izgudrojums. Pašlaik viņš veic pētījumus, kas saistīti ar terapeitisko līdzekļu specifisku nogādi vēža šūnās un to subcelulārajās struktūrās. Savukārt pētnieks Karpovs institūtā strādāja trīs gadus ESF projektā.

Augusta Kirhenšteina Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta pētnieku izstrādātais aparāts «DynaFector», pārstāvot RSU, tika prezentēts starptautiskajā izgudrojumu izstādē «Minox 2013», kas šogad norisinājās oktobra sākumā.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu