Rudenī RTU studentiem durvis vērs Baltijas valstīs modernākais inženiertehnisko studiju centrs (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Šoruden Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes un Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūta studentiem Ķīpsalā, Āzenes ielā 18, durvis vērs RTU radošo industriju centra jaunā ēka, kas būs modernākais inženiertehnisko studiju centrs Baltijā.

Četrstāvu ēkā Ķīpsalā, kas padomju laikā celta kā ēdnīca, pēc renovācijas un paplašināšanas atradīsies gan divas fakultātes, gan bibliotēka, un pirmajā stāvā būs skatāmas studentu darbu izstādes.

«Pēc 25 gadu pārtraukuma Ķīpsalā tapusi jauna celtne arhitektūras un tekstila nozares studentiem. Domāju, ne vien RTU, bet arī Latvijas augstākās izglītības vēsturē tas ir notikums. [..] Studenti, kas te atnāks, ar savām idejām aizpildīs šo ēku. Šī ir vieta, kur dzims idejas kā Latvijai, tā Eiropai un pasaulei,» ēkas atklāšanā šodien sacīja RTU rektors Leonīds Ribickis, piebilstot, ka līdz rudenim ēka tiks nodrošināta arī ar studijām nepieciešamo inventāru.

«Prieks, ka inženierzinātnes ir tās, kas spērušas šo soli, jo tās ir zinātnes, kas pēdējo 20 gadu laikā nepamatoti ignorētas, un šis ir solis nākotnē,» pasākumā pauda izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP). Savukārt Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (V) bilda, ka šī centra atklāšana parāda spēju attīstīt augstāko izglītību un spēju radīt izglītības infrastruktūru. «Šis ieguldījums būs nozīmīgs, jo tādējādi mēs varēsim nostiprināt vienu augstākās izglītības bastionu,» sacīja Druviete.

RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes dekāns Uģis Bratuškins norādīja, ka, veidojot ēku, ir domāts par arhitektūras studentu vajadzībām - tajā ir četras lielas darbnīcas, katram studentam ir paredzēta atsevišķa studiju vieta, turklāt ir paredzēts, ka studiju vietām jābūt pieejamām 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā.

«Šī ēka ir ne tikai ēka, bet arī uzskates līdzeklis studentiem, kur var redzēt, kā jādarbojas ēkas ventilācijai, kanalizācijai un infrastruktūrai. Cerams, nevienam arhitektūras studentam, kas pabeigs fakultāti, nebūs noslēpums, kas slēpjas zem griestiem, ko citādi var uzzināt tikai avārijas gadījumā,» sacīja Bratuškins, piebilstot, ka studentu ērtībām ēkas pamatstāvā būs bibliotēka, kurā varēs iepazīties ar studijām nepieciešamo informāciju. Toties Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūta direktore un Apģērbu un tekstila tehnoloģiju katedras vadītāja Ausma Viļumsone pauda gandarījumu par to, ka tekstila un dizaina nozares studenti beidzot atradīsies vienā ēkā, jo līdz šim «tekstilnieki un dizaineri bija kā klejotājtautas».

RTU radošo industriju centra jaunās ēkas projekta autori ir arhitektu komanda SIA «Valeinis un Stepe», būvdarbus veicis uzņēmums «Rbsskals». Līgums par ēkas būvniecību noslēgts 2011.gada jūnijā. Būvniecības izmaksas kopā ar PVN ir 5,3 miljoni latu, no kuriem 85% ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums, 7,17% - valsts budžeta finansējums un 7,83% RTU līdzfinansējums.

RTU Radošo industriju centrs ir pirmā universitātes teritoriālā kompleksa jeb studentu pilsētiņas «RTU - pilsēta pilsētā» projekta gaitā renovētā ēka.

«RTU - pilsēta pilsētā» ir vērienīgs projekts, kuru īstenojot tiks izveidots moderns inženierzinātņu studiju centrs - studentu pilsēta, ko nākotnē veidos RTU fakultātes, administratīvās ēkas un zinātniskā bibliotēka.

Projekta mērķis ir nodrošināt efektīvāku RTU studiju programmu kvalitātes uzlabošanu, modernizējot telpas un iekārtas, un radīt iespējas izglītības programmas apgūt arī personām ar funkcionāliem traucējumiem.

«RTU - pilsēta pilsētā» pirmo posmu universitāte īsteno ar valsts un Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu. Projekta kopējās izmaksas ir 19,87 miljoni latu, tai skaitā ERAF finansējums 85% apmērā, valsts budžeta finansējums 7,17% apmērā un RTU līdzfinansējums 7,83% apmērā.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu