Foto: No arhīva

Klāt Jāņi, liela svinēšana, daudz ēšanas. Tā visa beigās iesaku kūku, ko katru gadu cepam, jo to var iepriekš sagatavot, un garantēju - nesakaltīs.

Kura kūka vēl ir tāda?
Šī ir bagāta, maiga rauga kūka, kurai piejaukts daudz rozīņu un kas ir mērcēta ruma sīrupā. Pirmo reizi to pagatavojis Polijas karalis Leščinskis jau ap 1600. gadu, kad viņš saziedējušās ?Kugelhopf? kūkas mērcējis rumā un nosaucis šo izgudrojumu slavenā stāstu varoņa Ali Baba vārdā. Šo kūku parasti gatavoja garās cilindra formās, bet šodien visdažādākajās, kādas vien ir pie rokas.
Kā rotājumu kūkai var izmantot ogas.

Ruma kūka
225 g miltu
25 g svaiga rauga
6 ēd.k. silta ūdens
½ tējk. sāls
25 g cukura
4 olas
115 g sviesta
115 g rozīņu
1 tējk. vaniļas ekstrakta
sviests trauku ieziešanai

1. Lielā bļodā samaisa raugu, pienu un 55 g cukura. Maisa ar koka karoti, līdz mīkla kļūst viendabīga.

2. Atstāj siltā vietā 20 minūtes, lai mīkla uzceļas.

3. Iesijā pārējos miltus, sāli un pārējo cukuru.

4. Viegli uzputo olas un iejauc mīklā, arī mīksto sviestu un rozīnes.

5. Puto ar koka karoti 5 minūtes.

6. Ar sviestu ieziestu trauku līdz pusei piepilda ar mīklu.

7. Apsedz ar plēvi, lai uzrūgst. Mīkla pacelsies apmēram par divām trešdaļām.

8. Cep 200 ºC temperatūrā apmēram 15-20 minūtes.

9. Ļauj lai kūka atpūšas 5 minūtes, tad, apmet to otrādi un liek uz restēm.

Ruma sīrups
1 krūze auksta ūdens
1 krūze cukura
½ krūzes ruma

Uzvāra ūdeni kopā ar cukuru. Noņem no uguns un iejauc rumu.

Apzied kūku ar rumu vairākas reizes. Pirmo reizi - kamēr tā silta.
Rotājumam ņem ogas un svaigi putotu krējumu garnējumam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp