Rungainis: Latvijai ir jāveido proaktīva tautsaimniecības politika

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Gatavojoties nākamajām krīzēm, Latvijai ir jāveido proaktīva un patstāvīga tautsaimniecības politika, šodien «Ekonomistu apvienības 2010» konferencē «Finanšu krīze Latvijā. Analīze. Mācības. Rekomendācijas» sacīja ekonomists Ģirts Rungainis.

«Latvijai 20 gadus ir bijusi reaktīva ekonomiskā politika, kas tikai reaģē uz sekām, turklāt tā vienmēr tikusi balstīta uz ieteikumiem no ārpuses. Tagad ir laiks saprast, ka jāveido pašiem sava un proaktīva ekonomiskā politika,» uzsvēra Rungainis.

Viņš norādīja, ka krīzes būs vienmēr, paaudžu paaudzēs, un tās izjutīs arī mūsu bērni un mazbērni. «Arī katra ģimene un mājsaimniecība var sagatavoties nākamajām krīzēm, lai to sekas izjustu mazāk. Mājsaimniecības vairs nevar atļauties nezināt un nesaprast to, ka gadījumā, ja otrā pasaules malā sāk bankrotēt hipotēkām piesaistītie ieguldījumu fondi, tad šis vilnis atvelsies arī līdz Latvijai. Gudra ģimene vienmēr seko līdzi informācijai kvalitatīvos pasaules masu medijos,» uzsvēra Rungainis.

Investīciju baņķieris piebilda, ka ģimenēm būtu jāiemācās strauji mainīt savus paradumus, tuvojoties krīzes pazīmēm. «Mazāka mašīna, mazāks dzīvoklis, retāki ceļojumi vai vispār atteikšanās no tiem - tas viss ļaus labāk pārciest krīzes laiku,» sacīja Rungainis.

Viņš piebilda, ka no Latvijas viedokļa būtu bijis labāk, ja tagadējā krīze būtu sākusies dažus gadus agrāk, nevis 2008.gadā, jo tad tās seku likvidācijai būtu iztērēts mazāk naudas un valsts būtu zaudējusi mazāk cilvēku.

«Krīzi izdevās pārvarēt, pateicoties citu valstu un finanšu institūciju ieinteresētībai un naudai. Tagad ir jādomā, kā risināt nākamās krīzes, tāpēc aicinu uz nedogmatisku diskusiju par šiem jautājumiem. Jāķeras pie gudras tautsaimniecības politikas, kas ir konkurētspējīga un uz zināšanām balstīta,» uzsvēra Rungainis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu