Rungainis rosina veidot industrializācijas fondu privātā un riska kapitāla uzņēmumu finansēšanai (45)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Jāveido industrializācijas fonds privātā un riska kapitāla uzņēmumu finansēšanai, žurnālā «Kapitāls» raksta «IBS Prudentia» partneris Ģirts Rungainis.

Pēc viņa domām, sabiedrībai ne tikai jābūt uzņēmēja ienākumu un veiksmju, bet arī risku līdzīpašniekam, saprotot, ka tā jebkurā gadījumā būs lielākais ieguvējs.

«Veids, kā to panākt, ir industriāli stādīt jaunus kokus - jaunas nozares - un palīdzēt pērtiķiem - uzņēmumiem un uzņēmējiem - pārlēkt uz jaunajiem kokiem, ātrāk virzīties uz jaunajām nozarēm, jaunajiem uzņēmējdarbības veidiem, tirgiem. To visefektīvāk palīdz izdarīt attīstīta riska kapitāla industrija - pieredzējušu, konkurējošu, mijiedarbībā bagātinošu riska kapitālistu puduris ar mērķtiecīgu sabiedrības atbalstu jaunu uzņēmumu, jaunu industriju, jaunu un jau pieredzējušu uzņēmēju jaunu projektu radīšanai un realizācijai,» norāda Rungainis.

Viņš min ASV, Kanādas, Izraēlas un citu valstu pieredzi, kas apliecina, ka, konsekventi un ilglaicīgi īstenojot vismaz pilnus trīs investīciju ciklus, 30-36 gadus, ar spēcīgu atgriezenisko saiti ātrai un pareizai attīstībai, ir efektīvs veids, kā modernizēt ekonomiku.

«Tas varētu būt Latvijas valsts veidots industrializācijas fonds, kura pasīvus veidotu valsts investīciju līdzekļi, ilgtermiņa aizņēmumi, Eiropas Savienības fondu līdzekļi, privatizācijas, valsts aktīvu, uzņēmumu apsaimniekošanas ienākumi, uzturēšanās atļauju saņemšanai nepieciešamie ieguldījumi. Aktīvu pusē industrializācijas fonds darbotos kā fondu fonds, līdzinvestējot privātā un riska kapitāla uzņēmumos, verificējot to dalībnieku pilna cikla pieredzi investīcijās un ierobežojošos noteikumus - investīcijām jāveicina preču un pakalpojumu eksports vai importa aizvietošana un jārada ilgtspējīgas augsti apmaksātas darba vietas Latvijā,» uzsver eksperts.

Viņš norāda, ka pārmaiņu spēks ir sabiedrības līdzfinansētas, ļoti riskantas, uz nākotni, modernizāciju vērstas uzņēmējdarbības līdzapdrošināšana, radot, veicinot, attīstot un izmantojot privātā un riska kapitāla industriju labi apmaksātu darba vietu radīšanā.

«Latvijai un Rīgai ir iespēja, un vislabākais risinājums būtu ar mērķtiecīgu, gudru politiku kļūt par reģionālu privātā un riska kapitāla centru, piesaistot visas pasaules kapitālistus, investorus, uzņēmējus, speciālistus, tādējādi nodrošinot vislabākos apstākļus labi apmaksātu darba vietu radīšanai tieši pie mums,» raksta Rungainis.

Komentāri (45)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu