Saaukstēšanās slimības jau klāt, gripa vēl būs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Ar akūto augšējo elpceļu infekcijām jeb saaukstēšanās slimībām patlaban slimo vidēji 1117 no 100 000 Latvijas iedzīvotāju, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) apkopotie dati.

Pagaidām gripas gadījumi valstī gan nav reģistrēti, taču SVA jau ir sākusi ikgadējo akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringu.

Gripai un saaukstēšanās slimībām ir līdzīgi simptomi, bet tās izraisa dažādi vīrusi. Gripa ir smagāka nekā citas elpceļu infekcijas. Saaukstēšanās parasti neizraisa nopietnas veselības problēmas, piemēram, pneimoniju.

Tā kā gripai un citām saaukstēšanās slimībām ir līdzīgi simptomi, tās ir grūti atšķirt, balstoties tikai uz simptomiem, tādēļ, lai noteiktu saslimšanas iemeslu un turpmāko ārstēšanu, ir jāvēršas pie ģimenes ārsta.

No saslimšanas ar gripu un citām augšējo elpceļu infekcijām pasargā regulāra telpu vēdināšana, ģērbšanās atbilstoši laika apstākļiem, kā arī regulāra roku mazgāšana, īpaši tad, ja ir bijusi saskare ar slimiem cilvēkiem.

Tāpat arī ieteicams pēc iespējas vairāk uzturā lietot šķidrumu, skābpiena produktus, jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē cilvēka imūnsistēmu, kā arī iekļaut ēdienkartē pēc iespējas vairāk produktu, kas satur fitokomponentus jeb bioķīmiskus savienojumus, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību, tas ir, svaigus kāpostus, ķiplokus, lociņus, citrusaugļus, dzērvenes, medu.

Turklāt SVA speciālisti atgādina, ka šobrīd ir piemērotākais laiks, lai vakcinētos pret gripu.

Šajā gadā gripas monitorings aptver 219 898 jeb 9,8% Latvijas iedzīvotāju. Lai monitoringa rezultātus uzskatītu par reprezentabliem, monitoringā jāpiedalās vismaz 5% Latvijas iedzīvotāju. Monitoringam datus sniedz 131 ģimenes ārsts, 29 ārstniecības iestādes, kā arī 68 pirmsskolas izglītības iestādes un 63 skolas.

Lai prognozētu gripas izplatību un epidēmijas sākumu, SVA gripas un akūtu augšējo elpceļu monitoringu veic katru gadu no oktobra līdz pat maija vidum.

SVA veiktā monitoringa mērķis ir laikus noteikt kārtējās gripas epidēmijas sākumu, lai veselības aprūpes un citas institūcijas laicīgi sāktu realizēt pasākumus gripas ietekmes mazināšanai uz iedzīvotāju veselību un ekonomiku, tas ir, vakcināciju, pretgripas preparātu lietošanu, izglītošanas un higiēnas pasākumus, kā arī masu pasākumu ierobežošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu