SAB vadītājam jāsāk aizsargāt Satversme (61)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja pienākums ir aizsargāt Latvijas Republikas Satversmi. Neapšaubāmi, tam ir arī jāizprot, kas ir demokrātija, parlamentārā republika, cilvēka tiesības un nevainīguma prezumpcija.

Uztverot ārējos un valsts iekšienē notiekošos procesus, tam ir strikti jāvadās un jāpakļaujas Satversmei, nevis cilvēkiem, kuri Saeimā vienā vai otrā brīdī ir izveidojuši koalīciju vai ieņem kādu augstu amatu.

Tieslietu ministra Jāņa Bordāna izteikumi par to, ka jaunajam SAB direktoram nebūtu jānāk no specdienestu vidus un Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas pretējā retorika, ka biroja vadība jāuzņemas specdienestu jomas profesionālim, liecina par to, ka Nacionālai apvienībai nav sava kandidāta, kurš nāktu no šiem dienestiem. Savukārt „Vienotībai”, acīmredzami, šādi kandidāti ir. Valdošie politiķi kārtējo reizi meklē SAB vadītāja amatam cilvēku, kurš būtu pakļauts to svirām, nevis Satversmei. Šīs politiskās spēles ir jāizbeidz.

Ir grūti iedomāties Jāņa Kažociņa pēcnācēju no specdienestu vidus, kurš būtu bijis neatkarīgs savā iepriekšējā darbā, politiski neitrāls savos uzskatos un pietiekoši kompetents par Satversmē aizsargātajiem vērtībām.

SAB direktora amata pienākumos ietilpst kontrole pār operatīvās informācijas iegūšanu un izmantošanu, citu valsts drošības iestāžu pārbaudes. Birojs arī lemj par speciālo pielaižu darbam ar valsts noslēpumu piešķiršanu gan Valsts prezidentam, gan ģenerālprokuroram, gan Saeimas deputātiem un arī Saeimas priekšsēdētājai. Un apgalvojumi par to, ka šis jautājums netiks politizēts, ir liekulība un meli.

Jau tagad ir uzsāktas spēles ap nākamā SAB direktora vadītāja kandidatūrām. Un tajā ir iesaistījies arī tagadējais biroja direktors J.Kažociņš, kurš parasti nemēdz sniegt komentārus par ar SAB saistītiem jautājumiem un pieņemtajiem lēmumiem. Taču nu publiski izsaka rekomendācijas saistībā ar savu pēcteci.

Komentāri (61)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu