Sabiedriskajā tualetē atrod karalienes Mediči matadatu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Arheologi uzgājuši 16.gadsimta Francijas karalienes Katrīnas Mediči matadatu, taču restauratori nespēj saprast, kā tā nonākusi karaliskā īpašuma sabiedriskajā tualetē.

Fontenblo pilī Francijā pirmoreiz atrasta lieta, kas piederējusi renesanses laikmeta karaliskās ģimenes loceklim.

Karaliene bija pazīstama visā Eiropā ar savu grezno dārglietu kolekciju, taču lielākā daļa rotaslietu gadu gaitā pazudusi, pārdota vai nozagta.

Noteikt deviņus centimetrus garās matadatas īpašnieci bija viegli, jo tās galā bija savijušies «C» burti - Katrīnas Mediči simbols. Fontenblo pils restaurators Vincents Drogē apstiprināja, ka baltā un zaļā krāsa bija raksturīga agrākajai karalienei.

Taču ekspertiem nav viegli izskaidrot, kā karalienes rotaslieta nonākusi sabiedriskajā tualetē, nevis viņas personīgajās labierīcībās.

Priekšmetu nejauši atrada arhitekti, sagatavojot tualetes apkārtni restaurācijai.

Drogē neparasto atradumu raksturo kā «mistēriju». «Ko gan Katrīna Mediči varētu darīt sabiedriskajā tualetē? Iespējams, to paņēma viņas palīdze. Varbūt matadatu nozaga, un tā iekrita tualetē,» viņš pieļauj.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu