Sadursmes ar dzīvniekiem pērn auto īpašniekiem izmaksājušas 360 000 latu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Gandrīz 600 sadursmes ar dzīvniekiem, visbiežāk bojāti automobiļu priekšējie aizsargstieņi, spārni, motora pārsegi un atlīdzībās autovadītājiem izmaksāti vairāk nekā 360 tūkstoši latu – tāda ir 2010. gada bilance attiecībā uz negadījumiem, transportlīdzekļiem uzbraucot dzīvniekiem, liecina apdrošināšanas sabiedrības «Balta» apkopotie dati, portālam sacīja «Balta» komunikāciju vadītāja Kristīne Martinsone.

Savukārt Drošas Braukšanas Skolas (DBS) eksperti situāciju skaidro ar autovadītāju bieži vien neprecīzo rīcību gadījumos, kad pēkšņi brauktuvi transportlīdzekļa priekšā šķērso dzīvnieks.
Valsts policija pērn reģistrējusi 330 ceļu satiksmes negadījumus ar uzbraukumu dzīvniekiem, tajos cietuši 23 autovadītāji, savukārt 1 autovadītājs gājis bojā. Turpretim AAS «BALTA» pieteikto KASKO atlīdzību skaits pēc transportlīdzekļu sadursmes ar dzīvnieku ir gandrīz divas reizes lielāks.

AAS «Balta» Atlīdzību direktora vietnieks Ingus Savickis stāsta, ka tas skaidrojams ar to, ka ceļu policijai netiek ziņots par visiem negadījumiem. «Pērn «Balta» saņēma gandrīz 600 atlīdzību pieteikumus par gadījumiem, kad klienta transportlīdzeklis bija nonācis sadursmē ar dzīvnieku. Gadā vidēji 4-5% no visiem KASKO atlīdzību pieteikumiem saņemti par zaudējumiem, kas radušies transportlīdzekļa un dzīvnieka sadursmes rezultātā. Vidējā atlīdzību izmaksa par šādiem gadījumiem bijusi ap 550 latiem. Lielākie zaudējumi pērn 12 tūkstošu latu apmērā tika nodarīti kādam Mercedes-Benz Sprinter transporlīdzeklim, tam saduroties ar alni. Jāatzīmē, ka gadījumos, kad autovadītāji bija mēģinājuši izvairīties no sadursmes ar dzīvnieku, kā rezultātā bija nobraukuši no ceļa, transportlīdzekļi cietuši daudz smagāk, un vidējā atlīdzība sastādīja gandrīz 3 tūkstošus latu. Kopumā pēdējo trīs gadu laikā transportlīdzekļiem nodarītie bojājumi pēc sadursmes ar dzīvniekiem pārsniedz 1,7 miljonus latu,» situāciju skaidro I. Savickis.  

DBS eksperti norāda, ka, lai izvairītos no sadursmes ar dzīvnieku, autovadītājiem būtiski ir izvēlēties piemērotu braukšanas ātrumu. Braucot cauri mežainiem apvidiem, ieteicams to samazināt un būt īpaši vērīgiem. Tādējādi tiek ne tikai palielināta autovadītāja spēja kontrolēt situāciju un attiecīgi arī transporlīdzekļa manevrētspēja, bet arī neizbēgamas sadursmes rezultātā tiek samazināts kaitējums dzīvniekam, transportlīdzeklim, autovadītājam un pasažieriem.

«Bieži vien šoferis ir dilemmas priekšā – vai nu uzbraukt dzīvniekam, iespējams, sabojāt automobili un lielākoties neapdraudēt pats sevi, vai arī veikt pārlieku lielu stūrēšanas manevru un nobraukt no ceļa, tādējādi neuzbraucot dzīvniekam, bet gan sabojājot auto un visticamāk, ka tiešā veidā apdraudot sevi un transpotlīdzeklī esošos pasažierus. Lēmums par labu vienai vai otrai rīcībai ir jāpieņem zibenīgi – 0,5 līdz 2 sekunžu laikā,» stāsta DBS apmācību direktors Andris Pļavenieks.

Lai arī ceļu satiksmes negadījumi, saduroties ar dzīvniekiem, notiek visos gadalaikos, vislielākā iespējamība autovadītājam uz ceļa sastapties ar meža dzīvniekiem ir tieši pavasarī un rudenī.

«Vislielākā dzīvnieku aktivitāte vērojama galvenokārt dzīvnieku riesta, mazuļu dzimšanas, kā arī medību sezonas sākuma laikā, kad tie tiek izbiedēti un ir īpaši tramīgi. Šajos periodos dzīvnieku rīcība ir ļoti neprognozējama. Piemēram, aļņu un briežu riesta laikā septembrī/ oktobrī un stirnu riesta laikā jūlijā dzīvnieki ir pilnībā instinktu varā, un viņu parādīšanos uz brauktuves nespēj atturēt pat automobiļu radītais troksnis,» dzīvnieku uzvedību skaidro Valsts Meža dienesta Medību daļas vadītājs Jānis Ozoliņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu