Saeima noraida ierosinājumu siltumenerģijas piegādēm piemērot samazināto PVN (35)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Saeima šodien nenodeva izskatīšanai komisijās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas izstrādātos grozījumus likumā «Par pievienotās vērtības nodokli», kas paredz siltumenerģijas piegādēm iedzīvotājiem piemērot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi 5% apmērā.

Pret šo ierosinājumu balsoja 41 koalīcijas partiju deputāts, atturējās astoņi «Vienotības» un nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) pārstāvji, tikmēr «par» balsoja 44 opozīcijas - ZZS un «Saskaņas centra» - deputāti.

Uzrunājot Saeimu, deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pauda viedokli, ka «valdības nodokļu politika ir vērsta uz Latvijas ievilkšanu eirozonā, nevis uz iedzīvotāju labklājību». Viņa arī vaicāja, vai valdība grib ieklausīties un, mērķtiecīgi samazinot nodokļus apkurei, atbalstīt ģimenes, kuras domā, vai pirms apkures sezonas sākšanas aizbraukt uz Īriju, aizbraukt uz Angliju, vai palikt Latvijā.

Savukārt deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (RP) norādīja, ka PVN samazināšana samazinās cenas visiem - gan pensionāriem, gan oligarham vai vienkārši cilvēkam ar ļoti augstiem ienākumiem. «Piedodiet, šī valsts nav tik bagāta, lai šādi šķērdētu naudu,» sacīja parlamentārietis. Savukārt, lai palīdzētu pensionāriem, trūcīgajiem cilvēkiem, viņš aicināja gatavot konkrētus priekšlikumus, kā samērīgi maksāt cilvēkiem pabalstus.

Kā norāda likumprojekta iesniedzēji, saskaņā ar Lielo pilsētu asociācijas sniegto informāciju par kopējo parādu par piegādāto siltumenerģiju līdz šī gada septembra sākumam 23,91 miljona latu apmērā, prognozējamo parādu sloga palielināšanos, kā arī nesamērīgi augstajām un svārstīgajām siltumenerģijas cenām ZZS rosina jau samazināto PVN 12% likmi samazināt vēl līdz 5%.

Pieņemot lēmumu par samazinātās PVN likmes piemērošanu siltumenerģijas piegādēm, valsts iedzīvotāju pārmaksātā nauda par siltumenerģiju novirzītos citu ne mazāk svarīgu pakalpojumu un preču apmaksai, kas valsts budžetā atgrieztos ar 21% PVN likmes piemērošanu, norāda ZZS. Tāpat samazinātos kopējie parādi siltumapgādes uzņēmumiem, kuri ietaupītos finanšu līdzekļus varētu novirzīt siltumapgādes politikas efektivizēšanā.

ZZS norāda, ka atbilstoši Eiropas Padomes direktīvai ir pieļaujams ieviest otro samazināto PVN likmi un šādu iespēju savos normatīvajos regulējumos ir noteikušas tādas Eiropas Savienības dalībvalstis kā Lietuva, Igaunija, Beļģija, Francija, Polija, Zviedrija, Somija, Lielbritānija un citas. PVN likmi siltumenerģijas piegādei 5% apmērā jau šobrīd ir noteikusi, piemēram, arī Ungārija.

Kā ziņots, Valsts prezidents Andris Bērziņš un Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) arī neatbalsta ideju samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi apkurei līdz 5%.

Trešdien pēc divpusējās tikšanās Bērziņš žurnālistiem sacīja, ka nodokļu politika Latvijā šobrīd jau ir apstiprināta un tā neparedz PVN likmes apkurei samazināšanu. Šo jautājumu iespējams skatīt nākotnē, bet nodokļu politikas attīstība ir parlamenta un Ministru kabineta rokās.

Dombrovska viedoklis bija vēl kritiskāks. Viņš norādīja, ka 2013.gada budžeta projektam opozīcija jau ir iesniegusi priekšlikumus par «daudziem simtiem miljoniem latu», taču tie netiks atbalstīti, jo valsts budžeta pieņemšanai vēlmes nepieciešams sabalansēt ar iespējām.

Arī ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts norādījis, ka Rīgas domes prasība samazināt PVN likmi apkurei līdz 5% ir neadekvāta. Viņš norādīja, ka PVN samazināšana tikai veicinātu importa resursa - gāzes - patēriņa palielināšanos.

Arī Finanšu ministrija (FM) norādījusi, ka samazinātā PVN likme nav efektīvākais veids mazāk turīgo iedzīvotāju atbalstam. Pēc FM domām, šī iedzīvotāju grupa ir atbalstāma ar tiešiem kompensējošiem pasākumiem, jo personas ar lielākiem ienākumiem no samazināto likmju piemērošanas gūst tādus pašus fiskālos labumus jeb mazākus rēķinus, kādus gūst personas ar maziem ienākumiem.

Komentāri (35)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu