Saeima noraida SC piedāvātos «kompromisa grozījumus» valodas jautājumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeima šodien noraidīja «Saskaņas centra» (SC) piedāvātos «kompromisa grozījumus» Valsts valodas likumā, kas paredzēja mazākumtautību valodas lietojuma iespēju paplašināšanu iedzīvotāju saskarē ar valsts un pašvaldību institūcijām tajās Latvijas pilsētās un novados, kur ne mazāk kā 20% iedzīvotāju ir mazākumtautību pārstāvji.

Tāpat tika noraidīti SC sagatavotie grozījumi likumā «Par Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību», kas paredzēja nekavējoties atsaukt deklarācijas - tā saucamās atrunas. Grozījumi paredzēja, ka katrai lingvistiskai grupai būtu tiesības konkrētajā pašvaldībā pieprasīt savai valodai mazākumtautības valodas statusu un līdz ar to iegūt tiesības komunicēt kā fiziskām personām ar valsts un pašvaldību iestādēm savā dzimtajā valodā.

SC iepriekš izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka SC Saeimas frakcijas balsojums par vai pret Satversmes grozījumiem par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai būs atkarīgs no valdošās koalīcijas balsojuma par šiem piedāvātajiem grozījumiem Valsts valodas likumā likumā «Par Vispārējo konvenciju par nacionālo minoritāšu aizsardzību».

Tomēr pārējie Saeimā pārstāvētie politiskie spēki šādu «kompromisu» kategoriski noraidīja.

Šodien Saeima nolēma SC ierosinātos grozījumus likumos nenodot izskatīšanai komisijās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu