Saeimas deputātu vaino kaimiņa sašaušanā un saduršanā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Jau divus gadus kāds Jūrmalas iedzīvotājs nesekmīgi cenšas panākt, lai pie atbildības tiktu saukts viņa kaimiņš, Saeimas deputāts Igors Meļņikovs (SC), par uzbrukumu ar gāzes pistoli. TV3 raidījumam «Nekā Personīga» cietušā kaimiņa advokāts pauž bažas, ka lieta tiek novilcināta, lai augstā amatpersona tiktu cauri bez soda.

Raidījums vēsta, ka incidents ar «Saskaņas centra» frakcijas deputātu Meļņikovu notika aptuveni pirms diviem gadiem Jūrmalā pie viņa privātmājas. 10.Saeimas priekšvēlēšanu vasarā Meļņikovs savā namā rīkojis skaļu ballīti, kas bija ieilgusi jau trešo dienu un pamatīgi bojājusi nervus kaimiņiem. Naktī uz pirmdienu, deputāta kaimiņš Arno Olehno neizturējis un gājis lūgt, lai pagriež klusāk. Aizgājis līdz vārtiņiem un domofonā norādījis, lai pagriež klusāk mūziku.

Tagadējais deputāts Igors Meļņikovs iznācis kopā ar savu deviņpadsmitgadīgo dēlu. Abi izskatījušies alkohola vai narkotiku iespaidā un rupji lamājuši kaimiņu, solot nogalināt. Meļņikam rokās bijis šaujamierocis.

«Viens šāviens trāpīja kājā. Es paskatījos – bikses pušu, asins tek,» raidījumam stāstīja Olehno. «Dēls man visu laiku grib iespert un tēvs saka «moči jevo». (..) Viņš [Meļņikovs] pa to laiku bija aizgājis pakaļ lielam galda nazim un iedūra man mugurā.»

Nazis bija trāpījis plaušā, nodarot smagus miesas bojājumus. Kaimiņam izdevies tikt līdz savas mājas pagalmam, kur viņš bezspēkā sabrucis. Tuvinieki izsaukuši neatliekamo medicīnisko palīdzību un policiju, bet abi Meļņikovi tikmēr turpinājuši uzbrukumus. Igors Meļņikovs vairākkārtīgi centies iespert kaimiņam pa galvu un ķermeni, un salauzis ribas. Dēls atkal draudējis ar nazi un iespēris tuviniecei, kas centās cietušajam spēcīgi asiņojošo brūci pārsiet ar dvieļiem. Ātrās palīdzības mediķi no Meļņikovu agresivitātes nobijušies un nenākuši klāt, lai uzreiz sniegtu aprūpi.

Kaimiņš vēlāk nevienam publiski nav stāstījis par notikušo, jo baidījies.

Par notikušo tika uzsākts kriminālprocess, ko vēlāk sadalīja. Deputāta Meļņikova nodarīto klasificēja kā vieglus miesas bojājumus un lieta pret viņu izbeidza.

«Viņš visu uzvēla dēlam. Pats vispār tā kā nav bijis un neko nav darījis, ne spēris, neko,» sašutis ir kaimiņš Olehno.

Cietušā advokāts Zigfrīds Berezovskis uzskata, ka kriminālprocesam bija jābūt par nozieguma izdarīšanu grupā un uz Saeimu bijis jānosūta lūgums izdot Meļņikovu kriminālvajāšanai.

Tikmēr uz priekšu nevirzās arī daļa krimināllietas, kas nonākusi tiesā. Lieta kārtējo reizi pārcelta uz rudeni, lai atkārtoti nopratinātu lieciniekus. Tas darīts pēc prokurores Anitas Urbacānes lūguma, kas pie lietas strādā aptuveni gadu. Viņa ir jau trešā prokurore, kas izmeklē šo lietu.

«Iespējams, ka tas ir domāts ar mērķi, lai iestātos noilgums un 11.Saeimas deputāts nebūtu jāsauc pie kriminālatbildības. Lai gan te ir policijas lēmums, kur konstatēts, ka tieši Igors Meļņikovs ir nodarījis miesas bojājumus manam klientam,» stāsta Berezovskis.

Advokāts pieļauj, ka Jūrmalas policijā un prokuratūrā lietu mēģina pagriezt deputātam labvēlīgāk. Tas, visticamāk, bijis iespējams tādēļ, ka deputātam esot īpašas attiecības ar Jūrmalas tiesībsargājošajām iestādēm, kas bijušas jūtamas jau notikuma vietā.

«[Kad] policija atbrauca, viņš sarokojās ar policiju. Viņš tā kā policijas darbinieks ir bijis,» stāsta cietušais Olehno.

Aizdomīgi šķietot arī fakts, ka lieta pret deputātu nevirzās, toties ierosināts process pret cietušo. Sašautais kaimiņš tiek vainots par miesas bojājumiem, ko viņš nodarījis, aizstāvoties no agresīvā deputāta. Kad cietušais Jūrmalas policijai skaidrojis, ka veicis tikai nepieciešamo aizstāvību un ka jātiesā Igors Meļņikovs, policijas inspektore Rita Donskiha norādījusi: Meļņikovs tagad ir tautas priekšstāvis Saeimā, un viņš ir neaizskarama persona. Pati inspektore Donskiha ar žurnālistiem runāt negribēja, bet viņas kolēģi «Nekā Personīga» noraidīja šādu iespēju. 

Lai panāktu kriminālprocesa atjaunošanu daļā pret Saeimas deputātu, cietušā kaimiņa advokāts vērsies Ģenerālprokuratūrā un Saeimā. Ģenerālprokuratūra sola lietu izskatīt mēneša laikā.

Pats Igors Meļņikovs notikušo komentēt nevēlējās un norādīja, ka tā bijusi pašaizsardzība. Iespējams, ja vēlētāji par notikušo būtu zinājuši pirms vēlēšanām, Meļņikovs nebūtu ievēlēts. Līdz šim viņš parlamentā nav izcēlies ar pamanāmām aktivitātēm. Bieži nav bijis darbā, bet kad ieradies, pārsvarā redzams klusi sēžam savā vietā. Daži to izskaidro ar viņa līdzšinējā darba specifiku – jo esot strādājis iekšlietu jomā un pašam pieder apsardzes firma, tāpēc pierasts vairāk turēties ēnā.

Iepriekš Meļņikova vārds izskanējis saistībā ar aizdomām par elektrības zagšanu un nodokļu parādiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu