Sāk būvēt pirmo senioru rezidenci Baltijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālēns/LETA

Ar svinīgu kapsulas iemūrēšanas ceremoniju Zolitūdē, Jaunpils ielā 20, pirmdien sākta pirmās senioru rezidences būvniecība Baltijas valstīs. 

Jau ziņots, ka rezidences būvniecību uzņēmies kompānijas «Monroe» un «OPI Conseil» meitasuzņēmums «Senior Baltic», par piemēru ņemot Francijas pieredzi. Projektā plānots investēt piecus miljonus latu. 5600 kvadrātmetru lielajā ēkā būs 200 gultasvietas, kas izvietotas vienvietīgos un divvietīgos apartamentos. Telpas netiks pārdotas, bet gan nodotas izīrēšanai par aptuveni 600 latiem mēnesī. Šajā summā tiks iekļauta ne tikai apartamentu noma, bet arī sociālie un aprūpes pakalpojumi. 

Uz ēkas pamatakmens ielikšanu šodien bija pulcējušās gan vairākas Saeimas, gan Rīgas domes amatpersonas. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS), jautāta, vai cilvēki Latvijā šāda līmeņa pakalpojumu spēs atļauties, norādīja, ka senioru rezidence nav paredzēta tikai Latvijā dzīvojošajiem cilvēkiem, bet arī tiem, kas pārcēlušies uz dzīvi ārpus valsts un vecumdienās vēlēsies atgriezties dzimtenē. 

Savukārt Latvijā dzīvojošajiem cilvēkiem, kas vēlēsies uz laiku pamest valsti, lai strādātu vai atpūstos, tā būs iespēja savus tuviniekus uz laiku ievietot drošā patvērumā. 

«Senior Baltic» rīkotājdirektors pastāstīja, ka senioru rezidenci plānots atvērt jau 2013.gada vidū. Uzņēmēji vērtē iespējas attīstīt līdzīgus projektus arī Lietuvā un Igaunijā, kā arī Polijā. 

Uzņēmuma priekšsēdētājs Žuljēns Ružerī šodien norādīja, ka Rīga kā pilotprojekta vieta izvēlēta gan ģeogrāfiskā novietojuma dēļ, jo atrodas Baltijas valstu centrā, gan infrastruktūras pieejamības un amatpersonu atsaucības dēļ. «Senior Baltic» senioru aprūpes jomā darbojas jau vairāk nekā 11 gadu. 

Kompānijas «J-projekts» izstrādātais projekts paredz četru stāvu ēku ar kopējo platību 5600 kvadrātmetri. Projekta interjeri paredz plašus gaiteņus, durvis, lai caur tām varētu brīvi pārvietoties ratiņkrēslā, balstus uz sienām, trepju neesamību, kas tiks aizstāta ar grīdu slīpumiem ne vairāk kā 6%. 

Projekts paredz mūsdienīgu materiālu izmantošanu, kā arī energoefektivitātes pases iegūšanu. Projekta celtniecības īstenotājs ir kompānija «RCBS». 

Rezidencē tiek plānots nodarbināt 120 cilvēku apkalpojošo personālu. Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām tiks nodrošināta sociālā aprūpe, medicīniskā aprūpe un rehabilitācija pēc augstākajiem standartiem. 

Rezidences celtniecība tiks īstenota ar privāto investoru līdzekļiem, tai skaitā ar «Citadeles» bankas finansējumu. 

«Jau patlaban ir novērojama tendence, ka pieprasījums pēc vietām ilgstošās sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs ievērojami pārsniedz piedāvājumu. Pētījums parāda, ka 2030.gadā Latvijā 80 gadus vecu cilvēku skaits būs vienāds ar pirmskolas vecuma bērnu skaitu,» iepriekš uzsvēra «Senior Baltic» pārstāve Zane Meldrāja. 

Francijā, kur demogrāfiskā situācija ir analoģiska Latvijas situācijai, pie jau esošajām 3000 valsts ilgstošās sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēm ir 3000 privātās. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu