Sāk kriminālvajāšanu par marihuānas audzēšanu lielā apmērā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Saldus rajona prokuratūras prokurors sācis kriminālvajāšanu pret pieciem Lietuvas un vienu Latvijas pilsoni par marihuānas audzēšanu lielā apmērā nolūkā to pēc tam realizēt.

LETA jau ziņoja, ka pagājušā gada septembra beigās Saldus novada Ezerē policijai izdevās aizturēt personu grupu, kura nodarbojās ar marihuānas audzēšanu kādas fermas teritorijā. 450 kvadrātmetru lielā platībā bija izaudzēti aptuveni 720 kilogrami marihuānas. Atrastās marihuānas mazumtirdzniecības cena ir aptuveni 7,2 miljoni latu.

Prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga aģentūrai LETA sacīja, ka kopumā pie kriminālatbildības sauktas sešas personas. Pieci apsūdzētie ir Lietuvas pilsoņi, kuri pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma (KL) 253.1.panta 3.daļas - par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu realizēšanu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai ja tas izdarīts ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā, kā arī par narkotisko vai psihotropo vielu realizāciju nepilngadīgai personai, izglītības iestādēs vai to teritorijā, restorānos, kafejnīcās, bāros, publiskās izklaides vai svētku pasākumu norises vietās.

Minētais likuma pants paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Savukārt Latvijas pilsonis pie kriminālatbildības saukts pēc KL 315.panta - par neziņošanu, ja ir droši zināms, ka tiek gatavots vai izdarīts smags vai sevišķi smags noziegums. Saskaņā ar šo likuma pantu vainīgo personu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Saskaņā ar apsūdzību no 2011.gada pavasara līdz 21.septembrim apsūdzētie Lietuvas pilsoņi vienojās par narkotiskās vielas izaudzēšanu (izgatavošanu) realizācijas nolūkā kādā fermas teritorijā, ko arī izgatavoja. Turpretim Latvijas pilsonis, kuram pieder ferma un kuru viņš bija izīrējis savam paziņam, vasarā vairākas reizes bija ieradies savā īpašumā un redzējis, ar ko svešinieki tur nodarbojas. Tādējādi persona kļuva par aculiecinieku tam, kā teritorijā neatļauti izaudzē narkotiskās vielas lielā apmērā realizācijas nolūkā. Zinot, ka tiek izdarīts sevišķi smags noziegums un pastāvot reālai iespējai paziņot tiesībsargājošām iestādēm par noziegumu, apsūdzētā persona savu pienākumu ignorēja, norāda prokuratūra.

Patlaban trīs apsūdzētie šajā lietā atrodas apcietinājumā.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Lita Juberte, policijai informācija par audzētavas esamību Latvijas teritorijā parādījās jau pagājušā gada sākumā. Ilgstošu izmeklēšanas darbību rezultātā tika apzinātas konkrētas personas un atrašanās vieta.

Sākotnēji tika aizturētas četras personas, bet izmeklēšanas laikā izdevies gūt pierādījumus vēl divu lietuviešu sadarbībai šī nozieguma veikšanā.

Fermā, kurā tika audzēta marihuāna, aizturētie arī dzīvoja, lai gan legāli tā bija noformēta kā lauksaimniecības ferma. Audzētava bija aprīkota ar marihuānas audzēšanai nepieciešamajām iekārtām, kas nodrošināja pilnīgu šī narkotiskā auga audzēšanas un ražošanas procesu.

Kā pērn rudenī žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes priekšnieks Uģis Araks, marihuānas audzētava atradusies Saldus novada Ezerē, pierobežā ar Lietuvu. Tajā atrasts aptuveni pusotrs kilograms jau izžāvētas masas, bet zaļā masa kopumā svērusi vairāk nekā 700 kilogramu. Pēc marihuānas izžāvēšanas gatavā produkcija realizēšanai varētu būt trešā daļa.

Pēc Araka teiktā, marihuānu bija plānots realizēt Latvijā, Lietuvā un, iespējams, arī Skandināvijas valstīs. Informācija par šādas audzētavas esamību policijai bija aptuveni pusgadu, taču policistiem bija nepieciešams laiks, lai savāktu pietiekami daudz pierādījumu šo personu aizturēšanai.

Iniciatīva par marihuānas audzēšanu nākusi tieši no aizturēto lietuviešu puses. Kratīšanas laikā Lietuvā šo personu dzīvesvietās atrastas arī marihuānas sēklas.

Izaudzētās produkcijas kvalitāte bija ļoti laba. Araks uzsvēra, ka šāda apjoma audzētava Latvijā atklāta pirmo reizi, taču tas gan nenozīmējot, ka Latvija ir marihuānas audzēšanas valsts. Parasti marihuānas ceļi uz Latviju ved no Lietuvas, Polijas un Nīderlandes, taču Latvija tiek izraudzīta kā tranzītvalsts marihuānas nogādāšanai uz Skandināvijas valstīm.

Policija arī uzskata, ka šī varētu būt pirmā raža, kas izaudzēta Ezeres zemnieku saimniecības fermā. Latvijas laika apstākļi viena gada laikā neļauj iegūt vairākkārtīgu ražu, jo marihuānas audzēšanai nepieciešami labi laika apstākļi. Audzētava bijusi ļoti labi aprīkota ar siltināšanas, mitrināšanas un žāvēšanas iekārtām.

Marihuānas tirgus vērtība mazumtirdzniecībā ir aptuveni desmit lati par gramu, savukārt vairumtirdzniecībā - pieci lati par gramu, tādējādi atrastās marihuānas mazumtirdzniecības cena ir aptuveni 7,2 miljoni latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu