Sāk pielietot unikālu metodi precīzākai audzēju diagnostikai (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) mediķi sākuši pielietot Latvijā unikālu augsto tehnoloģiju diagnostikas metodi, kas ļauj ļoti precīzi noteikt endokrīno orgānu audzēju atrašanās vietu un tādējādi efektīvi plānot to operāciju, informēja slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa.

Kā skaidro mediķi, dažkārt pacientiem asinīs tiek konstatēts patoloģisks hormonu līmenis, bet ar tādām attēldiagnostikas metodēm kā datortomogrāfija, ultrasonoskopija vai scintigrāfija endokrīni aktīvo audzēju tā mazo izmēru dēļ var neizdoties vizualizēt, vai arī veidojuma struktūra var būt līdzīga limfmezglam un to grūti atšķirt, plānojot operāciju.

Tajos gadījumos, kad minētās metodes nedod rezultātus, izmantojot invazīvās angioloģijas iespējas, var iegūt asins paraugus no konkrēto endokrīno orgānu vēnām. Savukārt, nosakot interesējošā hormona līmeni šajās asinīs, vistiešāk var spriest par endokrīni aktīvā audzēja atrašanās vietu un ļoti precīzi plānot operāciju.

«Jaunās metodes priekšrocība ir tā, ka, netraumējot orgānus, piemēram, ar biopsiju vai punkciju, var precīzi noteikt patoloģisko veidojumu lokalizāciju, kateterizējot asinsvadus, pa kuriem asinis kopā ar īpašajām, audos sintezētajām bioloģiski aktīvajām vielām tiek izvadītas no orgāna asinsrites sistēmā,» akcentē Invazīvās radioloģijas nodaļas vadītāja Svetlana Rudņicka.

RAKUS invazīvajiem radiologiem jau izdevies veiksmīgi pielietot jauno diagnostikas metodi vairākos gadījumos, kuros bijis ļoti svarīgi precizēt audzēja atrašanās vietu pirms operācijas. Vienā gadījumā metode devusi norādījumus par audzēja recidīva lokalizāciju pacientei ar vairogdziedzera vēzi.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu