Sākoties dienvidu puslodes vasarai, piedāvā «iPhone» sīkrīku pret pārsauļošanos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Sākoties dienvidu puslodes vasarai, Austrālijas Vēža padome «Australian Cancer Council» izstrādājusi un bez maksas izplata mobilā telefona «iPhone» sīkrīku, kas palīdz novērst pārsauļošanos, vēsta tehnoloģiju portāls «Gizmodo».

Programmiņa izmanto «iPhone» pozicionēšanas funkciju un savienojas ar meteoroloģisko dienestu, lai iegūtu datus un prognozes par gaidāmo saules ultravioletā starojuma intensitāti. Lietotājam tad uz telefona ekrāna parādās brīdinājums, kādos dienas laikos ieteicams sauļoties tikai ar attiecīgiem aizsarglīdzekļiem (saules krēmu u.tml.).

Portāls norāda, ka ik gadus Austrālijā ar ādas vēzi mirst vairāk nekā 1 850 iedzīvotāji, kuriem slimības attīstīšanos, visticamāk, ietekmējusi pārmērīga uzturēšanas saulē.

Austrālijā gandrīz visas lielās pilsētas atrodas okeānu krastā un jau pagājušā gadsimta 50. un 60.gados tur attīstījās sava veida pludmales kultūra, kur iedzīvotāji par normu uzskatīja brūni nosauļotus ķermeņus un uzturēšanos pludmales saulē pie katras iespējas. Tagad šīs tradīcijas sākušas «atspēlēties» augstā saslimstībā ar ādas vēzi.

Pēdējos gados Austrālijā valda gandrīz pretējais ekstrēms, cenšoties aizsargāties no saules. Bērnudārza audzēkņiem, dodoties pastaigā, visiem liek galvā cepures ar nelielu plīvuru, kas pasargā pakausi un kaklu.

«Nozare.lv» arī novēroja, ka Austrālijas latvieši ciemiņiem no Eiropas vietējās vasaras laikā cenšas sarūpēt cepures, ja ceļotājam nav ienācis prātā tādu paņemt līdzi.

Savukārt Latvijā, kur intensīva saule nav raksturīga, bažas radušās par solāriju ietekmi uz veselību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu