Sāks ēku rekonstrukciju Valmierā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valmierā turpinās projekta «Vecpilsētas ainava pie Gaujas - Valmieras vēsturiskā centra revitalizācija» aktivitātes. Šomēnes tika iesniegta nepieciešamā dokumentācija, lai izsludinātu iepirkumu «Valmieras senpilsētas reģenerācijas un telpiskās attīstības vīzijas izstrāde», kā arī izsludināts iepirkums vēsturiskā garšaugu un ārstniecisko augu dārza ierīkošanai. 30.jūlijā noslēdzās iepirkums par divu ēku rekonstrukciju Pilskalna ielā 2 un laivu piestātnes ierīkošanu Pilskalna ielā 5. Iepriekšminētos darbus veiks SIA «EKERS», portālu «Apollo» informēja Elīna Neimane, Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste. 

Pēc arhitektoniskās izpētes darbiem pērn tika veikta projekta aktualizācija, lai noskaidrotu Pilskalna ielas 2 ēku izcelsmes datējumu, to kultūrvēsturisko vērtību, kā arī atsevišķu tajās esošo daļu vērtību un nozīmi. Izpēte liecināja, ka dzīvojamā ēka celta 18.gs beigās. Lai ēkas pēc rekonstrukcijas un būvdetaļu restaurācijas atgūtu pēc iespējas autentiskāku izskatu, tika veiktas izmaiņas 2007.gadā Ainara Markvarta izstrādātajā tehniskajā projektā. 

Projekta vadītāja, Valmieras Novadpētniecības muzeja direktore Iveta Blūma skaidro: «Viens no būtiskākajiem projekta ieguvumiem būs Valmieras vecpilsētas un Gaujas krasta sakārtošana. Ierīkotā laivu piestātne, viduslaiku garšaugu un ārstniecisko augu dārzs, kā arī rekonstruētās ēkas radīs iespēju sniegt jaunus pakalpojumus gan valmieriešiem, gan pilsētas viesiem. Daļa 18.gadsimta dzīvojamās ēkas pēc rekonstrukcijas būs pieejama apmeklētājiem, sniedzot iespēju nogaršot dažādas ārstniecisko augu tējas, uzzināt ko vairāk par latviešu tautas medicīnu un Gaujas ekonomisko un rekreatīvo potenciālu.  

Palīgēkā - 1913.gadā celtajā Šveices tipa koka šķūnī, tiks ierīkota vasaras sezonas atklātā krātuve un interesentiem būs iespēja iepazīties ar dažādiem amatnieku darinājumiem un etnogrāfiskiem materiāliem. Jaunas iespējas pilsētniekiem un ūdens tūristiem sniegs arī Gaujas krastā izveidotā laivu piestātne.»

Jau ziņots, ka projekta «Vecpilsētas ainava pie Gaujas - Valmieras vēsturiskā centra revitalizācija» kopējais finansējums ir 694 918 latu, no kuriem 85% ir EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta finansējums, bet 15% - Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējums. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu