Sākusies spēcīga kosmiskās radiācijas vētra

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/AP

Trešdienas naktī uz Saules notika spēcīgs uzliesmojums, tā ietekmē turpinās spēcīga kosmiskās radiācijas vētra, bet 8.-9.martā brīžiem iespējama spēcīga magnētiskā vētra un ziemeļblāzma arī Latvijā, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes sniegtā informācija.

Saistībā ar agrāk notikušu mazāk spēcīgu uzliesmojumu trešdien uz Zemes vērojama mērena magnētiskā vētra, kuras stiprums sasniedz otro no pieciem līmeņiem. Polārblāzma novērota Ziemeļamerikā.

Savukārt jaunākais uzliesmojums, kas bija viens no spēcīgākajiem pēdējo gadu laikā, vispirms izraisīja augstfrekvences radiosakaru traucējumus Saules apspīdētajā Zemes pusē, un tie tika novērtēti ar trim ballēm piecu ballu skalā.

Vēlāk pamazām pastiprinājās kosmiskās radiācijas vētra, kas trešdienas pēcpusdienā kļuva spēcīga, sasniedzot trešo kategoriju piecu ballu skalā. Protonu vētra turpinās, tā var ietekmēt mākslīgo pavadoņu darbību un sakaru sistēmas Zemes polārajos apgabalos, savukārt paaugstinātu radiācijas devu var saņemt kosmonauti un lielā augstumā lidojošu lidmašīnu pasažieri.

Kopā ar 7.marta naktī notikušo uzliesmojumu novērots vainaga masas izvirdums, un no Saules nākošais daļiņu mākonis, ko pārsvarā veido elektroni un protoni, tuvojas Zemei. Mūsu planētu tas varētu sasniegt ceturtdien.

Spēcīga magnētiskā vētra var izraisīt telekomunikāciju traucējumus, lielākajam riskam ir pakļauti satelīti, bet cilvēku veselību tā neapdraud, jo Zemes magnetosfēra un atmosfēra pasargā no starojuma.

Ja magnētiskā vētra kļūs spēcīga un tās kulminācija būs diennakts tumšajā laikā - 8.marta vakarā vai naktī uz 9.martu - tad arī Latvijā būs iespēja redzēt ziemeļblāzmu.

Pēdējo reizi ziemeļblāzma Latvijā tika manīta 27.februāra vakarā valsts rietumu pusē, bet pagājušajā gadā ziņas par Latvijā novērotiem kāviem tika saņemtas sešās naktīs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu