Salaspils Botāniskajā dārzā rožu laiks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lielais karstums šogad rozēm ir tieši tas, kas tām ir vajadzīgs - Nacionālajā botāniskā dārzā Salaspilī 1ha lielajā rozārijā ir krāšņi saziedējušas rozes visā to krāsu un toņu bagātībā. Šobrīd tajā aug ap 300 mūsu klimatiskajiem apstākļiem piemērotākās šķirnes. Vislielākā šķirņu daudzveidība ir floribundrozēm un krūmrozēm, portālu «Apollo» informēja Zane Nemme, VA «Nacionālais botāniskais dārzs».

Ziņas par Latvijā savvaļā augošajām rozēm ir kopš 12. - 13. gs. Savvaļas rožu stādus izraka un stādīja vai katrā lauku sētā netālu no kūts, jo ticēja, ka dzeloņainie krūmi atbaida raganas un darbojas pret «ļauno aci». Arī nosaukums šiem augiem tolaik bija visai savdabīgs - vilkatrīceklis, vilkadrīcekle, vilka būka. Līdzīgi kā krievu valodā dārza rozes sauc par «roza» bet mežrozītēm jāsamierinās ar pieticīgo «shilovnik» - ērkšķu krūma vārdu.

Vārdu roze visticamāk sāka lietot līdz ar no Rietumeiropas ievestu rožu šķirņu audzēšanu - Latvijā tas varēja notikt 17.gs. Jelgavā, kur Kurzemes hercoga dārzā 1625.gadā esot bijis izveidots rožu dārzs. Pēc pusotra gadsimta tās sāka audzēt arī Rīgas dārzos.

Rožu selekcijā savu roku ir pielikuši arī Latvijas dārznieki un selekcionāri. Par ieguldījumu parka rožu selekcijā Nacionālā botāniskā dārza rožu selekcionāre Dzidra Rieksta 2007.gadā tika apbalvota Triju Zvaigžņu ordeni, savukārt 2010.gadā viņa kļuva par Rundāles pils muzeja Zilās rozes ordeņa pirmo saņēmēju. NBD ekspozīcijās pie administratīvās ēkas šobrīd zied un ir aplūkojama lielākā daļa no viņas izveidotajām šķirnēm.

NBD kolekcijā kopumā ir ap 500 rožu šķirņu.

Nākamnedēļ no 18.jūlija līdz 22.jūlijam Rožu dienas Botāniskajā dārzā- visu «rožainu» vārdu vai uzvārdu īpašnieki - Rozes, Rozālijas, Rozīši, Rožkalni, Rozenbergi un citi - var apmeklēt Botānisko dārzu bez maksas.,

Svētku dienā 21.jūlijā būs rožu gadatirgus un divas lekcijas - viesiem būs iespēja saņemt rožu lietpratēju ieteikumus rožu šķirņu izvēlē un kopšanā (ekskursija 11:00, vadīs Sarmīte Veidere). No 12:00 tiks stāstīts rožu audzētāja Valda Ozola stāsts bildēs «Rozes 21.gadsimtā».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu