Salaspils botāniskajam dārzam vētra nodara lielus postījumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Nacionālajam Botāniskajam dārzam Salaspilī 26.jūlija vētra nodarījusi ievērojamus postījumus, portālu «Apollo» informēja Andrejs Svilāns, VA «Nacionālais botāniskais dārzs» direktors.

Īso, taču ārkārtīgi spēcīgo lietusgāzi, kas šķērsoja tieši dārza teritoriju, pavadīja vējš, ar orkāna spēku triekdams krusas graudus prāva zirņa lielumā. Vairākus kokus vētra ir izgāzusi ar visām saknēm, daudzus nolauzusi, neskaitāmiem - aplauzusi zarus un sakapājusi lapas. Vēja izgāzta apse krizdama izpostījusi daļu sētas. Par vētras spēku liecina nolauztās egļu galotnes, kas aizpūstas vairāku metru attālumā no stumbriem. Stipri cietušas vasaras puķu ekspozīcijas, tomēr pēc dažām nedēļām tās atgūs dekorativitāti. Taču daži ainaviski koki apmeklētājus nepriecēs vairs nekad.

Pašlaik vēl tiek apzināti Botāniskā dārza kolekcijām nodarītie zaudējumi. Tā kā katra suga un šķirne kolekcijā tiek «glabāta» vairākos eksemplāros, šajā ziņā vētra būtiskus zaudējumus nav radījusi. Tomēr ir gājuši bojā dažu sugu lielākie un vecākie eksemplāri.

Botāniskā dārza darbinieki mobilizējuši visus spēkus vētras seku novēršanai, tomēr ierobežoto resursu dēļ izgāzto koku novākšana prasīs vismaz pāris nedēļas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu