Samazinājies Zemesgrāmatā neierakstītās zemes apjoms (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Palielinoties zemes īpašumu īpatsvaram un samazinoties valstij zemesgrāmatā neierakstītās zemes apjomam, pērn visintensīvāk turpinājies tieši valstij piederošo īpašumu formēšanas un sakārtošanas process valsts īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatā, liecina Latvijas Republikas administratīvo teritoriju un teritoriālo vienību zemes pārskata apkopotie dati.

Sadalījumā pēc zemes īpašnieka statusa novērojams, ka pērn līdera lomu saglabāja fizisko personu īpašumā esoša zeme, savukārt vērojams pieaugums juridisko personu īpašumā un valsts institūciju īpašumā esošai zemei, attiecīgi par 1,1 % un 3,2 % salīdzinājumā ar 2012.gadu, biznesa portālu «Nozare.lv» informē Valsts zemes dienesta ģenerāldirektora palīdze Inga Rutkovska.

Zemes lietošanas veidu sadalījumā 2013.gadā saglabājusies pēdējos gados novērotā tendence - samazinās lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība, bet palielinās mežu platība, respektīvi, pērn par 14 034 hektāriem samazinājusies lauksaimniecībā izmantojamā zeme, tajā pašā laikā mežu platība palielinājusies par 18 123 hektāriem, Rutkovska komentē apkopotā pārskata informāciju.

Turpretī Latvijā ar vislielāko īpatsvaru joprojām ir nekustamā īpašuma lietošanas mērķu grupa «Lauksaimniecības zeme». Tā pērn aizņēma 59,2% no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (NĪVK IS) reģistrētās platības, kas ir par 0,2% jeb 13 867 hektāriem mazāk nekā 2012.gadā, liecina apkopotie dati.

Otra lielākā nekustamā īpašuma lietošanas mērķu grupa ir «Mežsaimniecības zeme un īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, kur saimnieciskā darbība ir aizliegta ar normatīvo aktu», tās aizņemtā platība 2013.gadā palielinājās par 12 182 hektāriem, stāsta Rutkovska.

Valsts zemes dienests (VZD), izmantojot NĪVK IS reģistrētos datus, ir sagatavojis Latvijas Republikas administratīvo teritoriju un teritoriālo vienību zemes pārskatu par 2013.gadu.

Zemes pārskats ir ikgadējs pārskats, kas attiecīgi sniedz ziņas par zemes sadalījumu valstī pa nekustamā īpašuma lietošanas mērķu grupām un zemes lietošanas veidiem, ievērojot īpašuma tiesību un zemes īpašnieku statusu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu