«Satracinātas» haizivis izjauc Floridas pludmales atpūtnieku plānus (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Floridas dienvidu piekrastē ir sapulcējušās desmitiem tūkstošu «satracinātu» haizivju, kuras atrodas netālu no krasta. Šī iemesla dēļ ir slēgtas vairākas pludmales.

Kā iemesls masveida haizivju «uzbrukumam» piekrastes zonai tiek minēta haizivju migrāciju atpakaļ uz ziemeļu daļu, jo ziemu tās pavadījušas štata dienvidu pusē.

Vadošais Midtaunas pludmales glābējs Kregs Polloks, žurnālam «Palm Beach Daily news» pastāstījis, ka pirmo reizi mūžā vienuviet redz tik daudz haizivju. «Mēs šorīt aizbraucām uz pludmali un redzējām, ka tur ir pilns ar haizivīm. Tās bija satracinātas un dzenāja viena otru līdz pat pašam krastam,» viņš pastāstīja.

Floridas Atlantijas Universitātes asociētais bioloģijas profesors Stefans Kajiura, kurš pēta haizivju migrāciju Palmbīčas apgabalā jau kopš 2011.gada, pastāstīja: «Tuvojoties martam, krastam ir pietuvojušies vairāki tūkstoši haizivju. Vienā lidojumā no «Boca Raton» līča līdz Jupitera līcim mēs saskaitījām vairāk nekā 15 tūkstošu haizivju, kas atrodas tuvāk par 200 metriem no krasta. Ja cilvēki ieietu ūdenī, tad uz vienu personu mērķētu ap 60 haizivīm.»

Kajiura piebilst, ka viens no Palmbīčas pludmales labumiem ir tas, ka līcī ir tīrs ūdens, tādējādi haizivis var atšķirt cilvēku no sava ikdienas medījuma.

Svētās Marijas Medicīnas centra direktors Roberts Borego atklāj, ka pie viņiem nonāk aptuveni pieci līdz seši cilvēki gadā, kurus ir sakodusi haizivs. Kodumi ir bijuši nelieli, taču uzņēmīgi pret dažādām infekcijām.

Eksperti brīdina vietējos iedzīvotājus, ka, lai pasargātu sevi no haizivju uzbrukumiem, viņiem jādodas uz tām pludmalēm, kur strādā glābēji, kā arī, dodoties ūdenī, jānoņem visas dārglietas, jo zinātnieki izpētījuši, ka haizivis piesaista sudraba un zelta krāsa.

Vienīgais nesenākais haizivju kodums konstatēts 10.februārī, kad 16 gadus vecam puisim haizivs iekodusi rokā, kamēr viņš sērfojis netālu no «Chastain» pludmales.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu