«Saulkrasti Jazz Festival 2012» gatavojas 15 gadu jubilejai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

No 16. līdz 21. jūlijam Saulkrastos notiek senākais, tradīcijām bagātākais un vienīgais piejūras brīvdabas džeza festivāls Latvijā - «Saulkrasti Jazz Festival». Šogad festivāls svin 15 gadu jubileju. 10. jūlijā kopā sanāca visi pasākuma organizatori un atbalstītāji, lai preses klātbūtnē informētu par paveikto un iezīmētu festivāla aprises.

Festivāla direktors Raimonds Kalniņš stāsta, ka viss ir sagatavots – pasniedzēji tūlīt būs ceļā, galvenie mākslinieki arī jau palēnām domā par savu uzstāšanos nākamajā nedēļā. Viss ir sagatavots arī meistarklašu audzēkņu uzņemšanai atpūtas kompleksā Minhauzena Unda – šogad nometne gaida ierodamies 102 studentus, tostarp bigbendu no Maskavas, kas pilnā sastāvā brauks mācīties uz Saulkrastiem. Par pasniedzējiem šogad uzaicināti, lielākoties, Eiropas pārstāvji. Izņēmums ir vienīgi bungu klases pasniedzējs Dom Famularo no ASV. Otrs par bungu klasi atbildīgais būs Ferit Odman no Turcijas. Vokāla meistarklases pasniegs Anka Koziel no Nīderlandes. Par ģitāras skolniekiem atbildīgs būs Steinar Aadnekvam no Norvēģijas. Basa meistarklases vadīs Francesco Angiuli no Itālijas. Kaimiņvalsts Lietuvas mūziķis Kestutis Vaiginis vadīs pūšamo instrumentu meistarklasi. Savukārt klavierspēli mācīs Latvijā dzimušais, bet šobrīd Izraēlā dzīvojošais Nachum Pereferkovich.

«Saulkrasti Jazz Festival 2012» mākslinieciskais vadītājs Tālis Gžibovskis, runājot par pasākuma programmu, īpaši uzsver lielo bigbendu īpatsvaru: «Festivālā piedalīsies veseli seši! Tas nozīmē, ka gandrīz katru dienu uzstāsies viens. Kopā festivālā piedalās aptuveni 40 mākslinieciskās vienības. Jāatzīmē, ka festivāla ietvaros notiks arī otrais Baltijas bundzinieku konkurss. Šogad ir paplašinājusies arī džeza studentu «ģeogrāfija» – ir studenti no Lietuvas, Igaunijas, Norvēģijas, Tbilisi, Baltkrievijas, Krievijas.» Tā kā Saulkrasti Jazz Festival ir izaudzis no Baltijas Bundzinieku saieta, jubilejas reizē īpaši gribas izcelt šo mūzikas instrumentu. Tāpēc būs ne vien bundzinieku konkurss, bet arī īpaši viesi no Nīderlandes – bungu «cirka» grupa The Drumbassadors.

Festivāla māksliniecisko kvalitāti un mūziķu izvēli slavē džeza žurnālists Valērijs Kopmans: «Ar katru gadu palielinās gan mediju, gan skatītāju interese par Saulkrastu džeza festivālu, par ko liels prieks. Jaunie studenti arī šogad aktīvi mācīsies meistarklasēs, būtībā visi šo nedēļu dzīvo kā viena liela ģimene. Nozīmīga ir arī džeza izstāde Rīgā tirdzniecības centra Origo laukumā – tas ir lielisks atskats uz džeza vēsturi Latvijā. Šo izstādi nevar laist garām.» «Laikmeti mainās, Jazz paliek. Jazz Latvijā» – tāds ir izstādes nosaukums. «Tajā būs iespēja redzēt autentiskas džeza mākslinieku fotogrāfijas, kas tapušas no 70 - 80 gadiem,» stāsta  tirdzniecības centra «Origo» vadītājs Aleksandrs Nemirovsksis. Jau 12. jūlijā pie «Origo Summer Stage» skatuves būs iespēja bez maksas baudīt džezu. Savukārt, 19. Jūlijā tur koncertēs bigbends no Maskavas. Un tas viss sadarbībā ar Saulkrasti Jazz Festival 2012.

Bez maksas notiks arī koncerti Saulkrastu pilsētas centrā – katru dienu plkst. 15.00 visas festivāla nedēļas garumā. Tā ir atgriešanās pie saknēm, jo šī ir atjaunota tradīcija. Par to īpašs prieks Saulkrastu domes priekšsēdētājam Ervīnam Grāvītim, jo koncerti notiks jaunā un Saulkrastiem nozīmīgā vietā: «Nesen uzbūvēta jauna skatuve pilsētas centrā – Saules laukums -, ko visu nākamo nedēļu pieskandinās džezs. Šim notikumam par godu ir tapusi arī īpaša mākslinieciska instalācija – puķu saksofons. Tā kā festivāls jau 15 gadus notiek Saulkrastu pilsētā un nes pilsētas vārdu, dome festivālu atbalsta arī finansiāli.»

Par ērtu un laicīgu aizkļūšanu no vienas vietas uz otru «Saulkrasti Jazz Festival 2012» ietvaros šogad rūpēsies «Amserv Motors»: «Marka mainās, mode mainās, bet cilvēki nemainās. Ar tādu uzskatu mēs atbalstām «Saulkrastu Jazz» festivālu. Laika gaitā ir nomainījušās dažādas automašīnu markas, bet šogad oficiālais automobilis festivālam ir «Peugeot» no «Amserv Grupa». Konkrētāk, tās būs «Peugeot Expert», «Peugeot 508», «Peugeot 3008» un «Peugeot 5008». Visas nedēļas garumā tie būs auto, ar kuru tiek pārvadāti mākslinieki un festivāla dalībnieki,» stāsta Zigurds Liepa, «Amserv Krasta» tirdzniecības vadītājs.

Visu šo un daudzu vēl nepieminēto palīgu kopīgais darbs būs redzams jau pavisam drīz – no 16. līdz 21. jūlijam Saulkrastos. Uz tikšanos! Saulkrasti Jazz Festival – tie ir patīkami pārsteigumi katru vakaru nedēļas garumā! Tikai simts metru no jūras krasta, tikai rokas stiepiena attālumā no saulrieta. Tiekamies Saulkrastos atpūtas kompleksā Minhauzena Unda katru vakaru no 16. līdz 21. jūlijam.

Organizē biedrība «Vasaras mūzikas sesija».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu