«Saurida» nepiekrīt PTAC lēmumam par gāzes balonu izņemšanu no tirgus (40)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

UAB «Saurida» nepiekrīt Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) lēmumam, ar kuru uzņēmumam uzlikts par pienākumu izņemt no tirdzniecības vietām neatbilstošos gāzes balonus.

Kā aģentūrai LETA teica uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Rolands Grinkevičs, problēma esot dažādos Eiropas Savienības (ES) normu skaidrojumos. «Saurida» pildot gāzes balonus arī citās ES valstīs, piemēram Austrijā un Polijā, kur nekādu problēmu ar viņu piedāvātajiem baloniem neesot.

Pagājušā gada vasarā esot notikušas Latvijas Ekonomikas ministrijas un Lietuvas atbildīgās ministrijas pārstāvju tikšanās, kurā esot nolemts minēto jautājumu skaidrot un panākt savstarpēji pieņemamu risinājumu. Esot arī sniegta informācija, ka puses vienojušās līdz tam neradīt uzņēmējiem šķēršļus.

Grinkevičs informēja, ka PTAC lēmumu apstrīdēs.

Kā ziņots, PTAC uzdevis UAB «Saurida» līdz šodienai izņemt neatbilstošos gāzes balonus no tirdzniecības vietām - ja lēmums netiks pildīts, kompānijai var tikt piemērots sods līdz 14 000 eiro.

Kā aģentūru LETA informēja PTAC pārstāve Sanita Gertmane, PTAC kontrolē, lai balonu tirdzniecības un apmaiņas punktos patērētājiem tiktu piedāvāti tikai atbilstoši uzpildīti un marķēti gāzes baloni. Tāpat arī PTAC kā bīstamo iekārtu reģistrēšanas un uzraudzības iestāde veic pārbaudes arī balonu uzpildes vietās, lai pārliecinātos, ka viss notiek atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Savukārt «Saurida» baloni ir pildīti Lietuvā, un par šādu uzpildes staciju darbu PTAC kā uzraudzības iestādei nav informācijas, līdz ar to nav ziņu, kā notiek balonu uzpilde un vai, piemēram, ventiļi patiešām tiek pārbaudīt pirms, uzpildes laikā un pēc uzpildes.

PTAC uzsver, ka šie baloni nav uzpildīti atbilstoši pašreiz Latvijā eksistējošai normatīvai bāzei, kas nozīmē, ka iestādei nav pārliecības, ka uzpildes process nodrošina šo balonu drošu lietošanu un pārvadāšanu. Ja baloni ir uzpildīti ārpus Latvijas, tad tiem nepieciešams «pī» marķējums, kas norādītu, ka šie baloni ir atbilstoši uzpildīti un pārbaudīti.

Jau ziņots, ka PTAC ar pērnā gada nogales lēmumu aizliedzis «Saurida» izplatīt un uzlicis par pienākumu izņemt no tirgus 50 litru tilpuma gāzes balonus, kas ražoti Padomju Savienībā saskaņā ar GOST tehniskajām prasībām, laisti tirgū pirms 2003.gada un nav uzpildīti Latvijā saskaņā ar pašreiz spēkā esošo normatīvo aktu prasībām. PTAC aicina patērētājus neiegādāties «Saurida» izplatītos gāzes balonus, kas ir plaši pieejami gāzes balonu apmaiņas punktos un tirdzniecības vietās visā Latvijā. Tāpat PTAC aicina arī izplatītājus nepiedāvāt uzņēmuma pildītos gāzes balonus tirdzniecības un balonu apmaiņas punktos.

Saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 25.augusta noteikumiem «Sašķidrinātas naftas gāzes balonu uzpildes staciju tehniskās uzraudzības kārtība» gāzes uzpildes stacijām ir izvirzītas augstas prasības balonu pārbaudēm, apkopei un uzpildīšanai, lai panāktu balonu drošu uzpildi, transportēšanu un lietošanu, piemēram, hermētiskuma pārbaude, ventiļu pārbaude un pēc nepieciešamības to remonts vai nomaiņa, ikviena balona svēršana, lai noteiktu gāzes tilpumu.

Lai gāzes uzpildes stacijas varētu sniegt pakalpojumus, tām ir jāveic regulāras inspicēšanas par noteikumu prasību ievērošanu. Iepriekš minētās prasības un attiecīgās darbības nodrošina, ka patērētāju rīcībā nonāk droši ekspluatējami baloni, kas ir augsta riska produkts, jo satur viegli uzliesmojošu vielu - sašķidrināto naftas gāzi.

Komentāri (40)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu