Savāc parakstus ES pilsoņu referendumam pret cilvēka embrija iznīcināšanu (57)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Kopš šā gada februāra vairāk nekā 1 208 263 Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāji parakstījušies par Eiropas pilsoņu iniciatīvu «Viens no mums» («One of us»), kuras mērķis ir aicināt Eiropas Komisiju pārtraukt finansējumu darbībām, kuru īstenošana prasa cilvēka embrija iznīcināšanu, liecina iniciatīvas ierosinātāju apkopotā jaunākā informācija.

Eiropas pilsoņu iniciatīva ir ES valstu pilsoņu iespēja ierosināt likumprojektus - to var salīdzināt ar referenduma ierosināšanu Latvijā.

Parakstu vākšana iniciatīvai «Viens no mums» sākās šā gada februārī. Lai tā izdotos, līdz 1.novembrim dalībvalstīm bija jāsavāc vismaz viens miljons parakstu un vismaz septiņās valstīs savākto parakstu summai bija jābūt vienādai vai lielākai par šo valstu Eiropas Parlamenta deputātu skaita reizinājumu ar 150.

Miljons parakstu ir savākti jau šobrīd. Tāpat vairāk nekā septiņās valstīs savākto parakstu summa pārsniedz minimāli nepieciešamo. Šādas valstis ir Itālija - 423 332, Polija - 186 973, Vācija - 114 614, Francija - 91 665, Rumānija - 87 008, Spānija - 69 507, Ungārija - 49 921, Austrija - 31 121, Nīderlande - 25 003, Slovākija - 22 336, Portugāle - 17 897, Lietuva - 10 171 un Malta - 7571.

Latvijā par iniciatīvu līdz šim parakstījušies 4649 iedzīvotāji. Minimālā nepieciešamā parakstu summa ir aptuveni 6750.

Lai gan nepieciešamie ES iedzīvotāju paraksti ir savākti, līdz akcijas noslēgumam palicis vēl gandrīz mēnesis, tāpēc parakstu vākšana turpinās un iniciatīvas rosinātāji noteikuši tai jaunu mērķi - 1,5 miljoni parakstu.

Jau ziņots, ka iniciatīvas «Viens no mums» būtība ir priekšlikums noteikt ES likumdošanā aizliegumu no ES fondiem finansēt darbības, kuru īstenošana prasa cilvēka embrija iznīcināšanu. Šīs darbības ietver finansējumu zinātnei, pirmkārt, embrionālo cilmes šūnu pētniecībai, kā arī finansējumu starptautiskajai palīdzībai un veselības aprūpei - galvenokārt abortiem.

«Lai arī Eiropas Komisija deklarē neitralitāti jautājumos, kuros valstu nostāja atšķiras, «Europian Dignity Watch» pagājušā gada martā publicētā pētījuma dati rāda, ka, līdzfinansējot sieviešu veselības veicināšanas programmas, Eiropas Komisija netieši ir līdzfinansējusi arī abortus Āzijā, Āfrikā un Latīņamerikā,» norāda par iniciatīvas īstenošanu Latvijā atbildīgā asociācija «Ģimene».

Aktīvu parakstu vākšanu par iniciatīvu Latvijā īsteno katoļu baznīca. «Katoliskā baznīca ir ieinteresēta un atbalsta iniciatīvu,» iniciatīvai veltītā pasākumā sacījis priesteris Ilmārs Tolstovs, kurš pasākumā bija ieradies arhibīskapa Zbigņeva Stankēviča uzdevumā. Tolstovs norādīja, ka vairākās katoļu baznīcās draudžu locekļi tiek aicināti parakstīties par iniciatīvu uz īpašām parakstu lapām. Viņš arī skaidroja, ka katoļu baznīca neatbalsta mākslīgo apaugļošanu, jo tā ietver embriju sasaldēšanu un nereti arī viņu iznīcināšanu.

Iniciatīvu «Viens no mums» atbalsta arī kustības «Luterāņi dzīvībai» biedri. «Mēs nevēlamies, lai no mūsu naudas tiek apmaksāti eksperimenti ar embrijiem,» izteicies kustības vadītājs Jānis Diekonts. Viņa paustajam pievienojusies arī biedrības «Krīzes grūtniecības centrs» vadītāja Judīte Briede-Jurēviča.

Iniciatīvas «Viens no mums» ierosinātāji pārstāv Franciju, Vāciju, Itāliju, Ungāriju, Poliju, Spāniju un Lielbritāniju. Plašāku informāciju par to iespējams atrast mājaslapā «www.oneofus.eu».

Komentāri (57)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu